Ігор СУРКІС: «Ми будуємо молоду і перспективну команду, яку люблять уболівальники»

Ігор СУРКІС: «Ми будуємо молоду і перспективну команду, яку люблять уболівальники»

- Безумовно, це була велика трагедія для нашого народу. Насамперед, ці діти потребують нашої підтримки. Я приїхав сюди з температурою, але це наш обов'язок – підтримувати їх, надавати їм усіляку допомогу. До того ж, я знаю, що їхні серця б'ються в унісон з нашими, вони вболівають за нас, для них виділено окремий сектор на наших домашніх матчах. За будь-якої погоди – і в дощ, і в сніг, вони приходять на стадіон зі своїми батьками і підтримують нашу команду.

- Як ви реагуєте на резонансні заяви Андрія Павелка?

- Без коментарів. Там немає жодного слова правди. Давайте це залишимо за рамками сьогоднішньої зустрічі. Я брехню не коментую. За кожну людину говорять його вчинки.

- До закінчення сезону залишилося менше місяця. Роботи у селекційної служби стало більше?

- Роботи додалося. Селекційна служба посилено працює. Я ще раз підкреслюю, що ми насамперед будемо давати можливість проявити себе нашим молодим талантам, яких у нас сьогодні достатньо. З кожною грою наші молоді хлопці дають нам підстави дивитися в майбутнє з перспективою. Представництво нашого клубу в збірних України різних вікових груп говорить про те, що ми знаходимося на правильному шляху. Але це не говорить про те, що ми не будемо вибірково посилювати нашу команду. Ми повинні виглядати гідно в єврокубках. У цьому сезоні у плей-оф Ліги Європи нам вдалося пройти АЕК, а в Римі ми заклали фундамент для виходу до наступного раунду, але не зуміли пройти «Лаціо», тому що в нас була коротка лава запасних. Опинився поза грою Сидорчук, Гармаш отримав дискваліфікацію. Нам якраз не вистачило гравця в середині поля, який міг би ефективно протидіяти такій команді, як «Лаціо». Звісно, ми будемо підсилюватися. Нам необхідно це посилення. Тут усе в руках наших селекціонерів і головного тренера.

- Чи буде «Динамо» вести переговори з «Бешикташем» щодо повноцінного трансферу Дениса Бойка?

- Насамперед, сам Бойко повинен виявити бажання залишитися в команді. Я вважаю, таке бажання у нього буде. Я думаю, що з нашого боку таке бажання теж буде, тому що Денис дійсно показує хороший рівень футболу, почав додавати, хоч і знаходився довгий час без ігрової практики. Якщо наші бажання співпадуть, то, природно, ми будемо робити все можливе, щоб викупити трансфер Бойка у «Бешикташа». Це наш вихованець, ми до цього ставимося з великою повагою. Але у нього є довгостроковий контракт із «Бешикташем», і ми повинні знайти з турецьким клубом спільне рішення.

- Чи залишаться в клубі Мораес і Мбокані, контракти яких із «Динамо» закінчуються влітку?

- Зараз було би некоректно говорити на цю тему, тому що сезон поки ще триває. Мораес пропустив останні матчі з тієї причини, що він їздив за кордон на консультацію у зв'язку з травмою коліна. Чи є у нього зараз можливість грати, повинні сказати наші клубні лікарі.

Зараз некоректно говорити, хто піде, а хто – ні. Будь-який футболіст зараз на вагу золота. Залишилися останні гри. Закінчиться чемпіонат – ми піддіб'мо підсумки і вирішимо, хто залишиться, а хто ні.

- У вас відбулася розмова з Євгеном Хачеріді?

- Так, Женя був у мене в кабінеті, ми з ним все обговорили всі моменти щодо цієї ситуації. Але тут швидше питання не до мене, а до самого Хачеріді та головного тренера.

Зараз Хачеріді тренується індивідуально. Чи покине він команду, чи ні – мені важко говорити. Я з великою повагою ставлюся до Жені, він віддав «Динамо» дуже багато років. У нього тут були і радісні часи, і важкі, але я з ним пройшов весь цей шлях, від його становлення як людини до дорослого чоловіка, який вже є батьком. У мене з ним чесні, прозорі відносини. Не знаю, який шлях обере Женя, але я підтримаю цей шлях у будь-якому випадку. Якщо він знайде собі команду, яка буде йому до душі, і в якій він зможе отримувати задоволення від футболу в 31 рік, то я йому будуть тільки аплодувати. Можливо, він ще принесе користь збірної України.

Футбол тим і цікавий, що незамінних у ньому немає. Ще рік тому я не міг собі уявити, що від нас піде Ярмоленко. Я розумів, що він піде, я розумів, що його треба продавати, тому що я йому це обіцяв. Коли він пішов, то здавалося, що все повинно зруйнуватися, тому що він був лідером команди, він тягнув за собою команду. Але з'явився Циганков, ми купили Вербича. Заграли молоді хлопці. Ось зараз через травму не грав Шапаренко, і я вже не можу дочекатися його повернення, аби знову насолодитися тим футболом, який він демонструє.

Молоді хлопці будуть показувати хороший, якісний футбол, вони наберуться досвіду. У цих хлопців інший менталітет, вони звикли нікого не боятися. Це, зокрема, продемонстрував той же Циганков, забивши п'ятою гол у ворота «Лаціо». Це вже інший менталітет, вони по-іншому виховані. І ми повинні дати їм шанс. Ми просто зобов'язані надати цим хлопцям шанс, тому що в останні роки вектор розвитку «Динамо» був націлений на нашу дитячо-юнацьку школу. Ми її розвиваємо і підтримуємо. Як ви знаєте, зараз до нашої школи прийшов хорватський тренер, Ромео Вендлер. З його приходом, можна сказати, на конвеєр поставлено нові технології. Ми закупили все необхідне обладнання, практично таке, яке використовується в першій команді. Наша дитяча школа все показує своїми результатами. В останні роки ми постійно перші в усіх вікових категоріях. І наші молоді хлопці заслужили на те, аби їм дали шанс.

Всі пам'ятають прізвища футболістів, які добували у складі «Динамо» єврокубкові трофеї. Я напам'ять знаю склад нашої команди, що виступала у півфіналі Ліги чемпіонів в 1999 році. Там грали молоді українські хлопці, яким допомагали лише Каладзе, Хацкевич і Белькевич. Це була команда, яка знала, що вона хоче на футбольному полі.

Ось і у мене мрія створити таку ж команду, яка буде об'єднана навколо ідеї щось здобути. Ми не можемо в сучасному футболі не запрошувати легіонерів, обійтися взагалі без них. Але вони повинні бути на голову сильніші за наших футболістів.

- Нещодавно «Динамо» оголосило про продовження контрактів з Циганковим і Шапаренко. З ким ще ви плануєте продовжити угоди?

- Я на 100% продовжу контракти з Сидорчуком та Буяльським. Однозначно. Це наші хлопці з динамівським серцем. Тільки що ми були на зустрічі з дітьми з Сергієм Сидорчуком, це взагалі – золотий хлопець. У нього ще рік контракту, і він сказав, що готовий продовжити його в будь-який час. Ви знаєте, що ми продовжили контракт з Циганковим на п'ять років. Тривалі п'ятирічні контракти ми підписали і з іншими молодими гравцями – Шапаренком і Шепелєвим. Я, як президент клубу, на них дуже розраховую.

- Якщо за цими молодими хлопцям надійдуть пропозиції від інших клубів, ви готові їх відпустити?

- Зараз всі ці хлопці хочуть грати в київському «Динамо». Так само, як в 20 років хотів грати у нашій команді Ярмоленко. А якщо надійде пропозиція, то ми разом сядемо і будемо її розглядати.

- Євген Красніков вже приступив до своїх обов'язків в «Динамо»?

- Офіційно Красніков почне працювати тільки після того, як звільниться від посадових зобов'язань у харківській Федерації футболу. 5 серпня ми з ним підпишемо контракт. Але вже зараз він активно включився в роботу.

- «Динамо» відстає на три очки від «Шахтаря», попереду – очна зустріч. Чого ви чекаєте від чемпіонської гонки з «Шахтарем»?

- Чемпіонські перегони в цьому сезоні цікаві і хвилюючі як для нашого клубу, так і для «Шахтаря». При всьому тому, що у «Шахтаря» сильна команда зі стабільним складом, ми давно могли забезпечити собі чемпіонство. Якби ми не програли в Одесі і не зіграли внічию в Запоріжжі, ведучи з рахунком 3:0 після першого тайму. Але так відбувається становлення команди. Всі шановні, заслужені тренери кажуть, що молодь буде лихоманити. Молодь може видати дуже хорошу гру, але десь оступитися. Зате вони набувають безцінного досвіду. Ми не пройшли «Лаціо», але безцінний досвід цих матчів надав хлопцям впевненісті. Вони виграли всі матчі після тієї поразки. Здавалося би, команда могла надломитися. Але вони це з себе скинули і пішли далі. Так, у футболі не буває перемог без поразок. Ми повинні йти далі. Ми будуємо хорошу, молоду і перспективну команду, яку люблять вболівальники. Тому що там грають українці. Завжди люди будуть вболівати за своїх. Запевняю вас, ми побудуємо таку команду, яка буде радувати око наших уболівальників. Я, як президент клубу, несу за цю команду відповідальність, і буду робити все можливе, щоб команда радувала наших уболівальників і збирала їх на трибунах. Це хороша оцінка: коли люди приходять на стадіон, це означає, що їм подобається гра команди.

- Пролийте світло на ситуацію з платежами солідарності в чернігівську футбольну школу за трансфер Ярмоленка в «Боруссіію».

- Ми отримали лист від директора школи «Юність» із вказівкою сплатити 150 тисяч євро на вказаний рахунок. Ми оплатили. Після цього нам повідомили, що потім потрібно буде сплатити ще 135 тисяч євро. В кінцевому підсумку ми повинні заплатити 285 тисяч. 150 тисяч я вже сплатив, 135 тисяч, що залишилися, теж заплачу. Не було ніяких схем, ніхто нікого не грабував.

Прийшов новий директор школи. Його право отримати гроші за призначенням прямо в школі. Які до нас питання? Нам прийшов лист, куди сплатити ці гроші. Ми оплатили. Ставити запитання потрібно тому, хто був на місці попереднього директора школи, і чому нам дали такі реквізити. Ми заплатили туди, куди нам сказали – у чернігівську дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву, де виховувався Ярмоленко. Їх новий директор дійсно написав нам листа. Але я не вважаю за необхідне відповідати на листи в ситуації, коли ми в будь-який момент готові платити. А мене звинувачують в тому, що я хочу пограбувати дітей. Сьогодні яскравий доказ того, що я нікого не грабував. Протягом 25 років я допомагаю кожен день цим діткам. Ми просто не афішуємо все, що сьогодні робить клуб «Динамо» Київ.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер