Ігор СУРКІС: «Перший матч завжди хвилюючий»

Ігор СУРКІС: «Перший матч завжди хвилюючий»

- Насамперед, хочу висловити співчуття родині Олега Бабаєва, а також керівництву клубу «Ворскла», він був моїм хорошим товаришем. Світла йому пам'ять. Сьогодні футбол був затьмарений та відійшов трохи на другий план.

Що стосується самої гри, я й припускав, що після Суперкубка вона буде саме такою. Перший матч завжди хвилюючий, добре, що ми перемогли. Футболісти перебувають у різних ігрових кондиціях, багато гравців лише нещодавно приїхали, наприклад, Велозу, Тремулінас. Приблизно на два тижні ми втратили Мбокані, якому потрібно лікуватися. Результат є, фрагментарно грали доволі пристойно.

- Чи вас тішить, що грають молоді хлопці - Рибалка, Калитвинцев?

- Звичайно, це величезна перспектива. Калитвинцев, Рибалка, Макаренко – це майбутнє команди «Динамо», якщо вони будуть удосконалювати свою майстерність, на них чекають великі досягнення. А ще сидить у запасі Сидорчук, який може вийти в будь-яку хвилину. Словом, я підтримую цю перебудову, адже команда створюється не на один рік. Звичайно, завдання досягати результату ніхто не знімає, але при цьому добре, що хлопці виходять та пристойно грають.

- Ребров наприкінці матчу знайшов місце на лівому фланзі й Тремулінасу, й Макакренку одночасно. Як вам таке поєднання?

- Мені Тремулінас узагалі дуже сподобався, вважаю, в атаці він сильніший, ніж в обороні, тому, думаю, поки Ленс набере кондиції, закрити цю позицію є кому. Це може зробити й Гусєв, й Ярмоленко, який здатний грати як справа, так і зліва. На флангах буде хороша, жива конкуренція, вони заповнені гравцями. Тремулінас, залежно від суперника, може зіграти й в обороні... Але, повторюся, він мені дуже сподобався за той час, який провів на полі.

- Чи сильно ви здивувалися, коли побачили протокол? У запасі залишився Ярмоленко...

- Я не здивувався, тому що в Андрія після Суперкубка були невеликі проблеми. Не може ж команда грати 11-ма футболістами. Цуріков, наприклад, не потрапив до заявки, багато інших... Це нормально. Команда ж не грає з одним Ярмоленком. Достатньо ігрової практики отримав Калитвинцев, сподіваюся, незабаром буде забивати Кравець. От сьогодні забив Безус, значить, критика не минула дарма, Рома старається, віддається. Рибалка дуже добре грає на своїй позиції. Мені здається, це те, що потрібно «Динамо», – насамперед, убезпечити свої ворота, а в атаці в нас величезний потенціал. У понеділок почне працювати Ленс, Мбокані знадобиться максимум 10-12 днів. Велика втрата для нас у середині поля – це Гармаш, насамперед, втрата у швидкості. Ми програли «Шахтарю» лише через те, що поступилися у швидкості. Тож, повторюся, Гармаш – це величезна втрата, вона відчувалася й в минулому сезоні, коли він був хворий. Але зараз Денис уже в загальній групі, й жива конкуренція – завжди добре. Бракує нам Хачеріді, який ось-ось повернеться до гри.

- Зараз багато «зіркових» футболістів у запасі, наприклад, Кранчар. Ви завжди були відвертими з журналістами, скажіть, яке їхнє майбутнє, стосовно кого є пропозиції?

- Вони є гравцями «Динамо» й мають чинні контракти. Вони мають конкурувати, незважаючи ні на що, й бути кращими за тих, хто грає на їхньому місці сьогодні. Якщо будуть пропозиції стосовно будь-якого футболіста, ми їх розглянемо. Я довів це на прикладі Брауна Ідейє – надійшла серйозна пропозиція, яка влаштовувала всі три сторони – й я його відпустив. Так само відпущу будь-кого. Інша справа, що потрібно заслужити це. Браун це зробив двома чудово проведеними роками в «Динамо». Він був «на олівці» не лише у «Вест Бромвича», а й у інших клубів. У минулому році він провів не зовсім вдалий сезон, але я вже казав, це було пов'язано з особистими причинами. Конкуренція ще нікому не завадила. Мені здається, це щастя, що мені поки що вдалося зберегти футболістів, у нас у команді немає «розброду та хитання», коли хтось хоче піти, хтось прийти. І до мене ніхто з гравців не підходив із проханням його відпустити. Якщо будуть пропозиції – сядемо за стіл переговорів – усе прозоро.

- Стосовно кого є офіційні пропозиції?

- Поки що таких немає. Футболісти «Динамо» – це гравці, які отримують хорошу зарплату. Ті клуби, які хочуть їх узяти, мають задовольнити, насамперед, їхні фінансові запити. Має значення не лише сума, яку я хочу. Тих гравців, стосовно кого ми б могли отримати пропозиції, я відпускати не хочу. Потенціал у команди величезний, потрібно зі сплаву молодості й досвіду зробити хорошу, боєздатну команду.

- Яка ситуація з Олегом Блохіним? Хтось на вашому боці, хтось – на його...

- Не потрібно приймати чиюсь сторону. Є чітко прописаний контракт. Результат говорить сам за себе. Блохін вирішив обрати такий шлях, ну що ж, пройдемо його, й зайвий раз Олег Володимирович опиниться в ситуації, яка підтвердить, що йому не потрібно було цього робити. Я запевняю вас, футбольний клуб «Динамо» відповідно до того, як прописаний контракт, не винен йому жодного цента.

- Чи можете відкрити секрет контракту? Якщо в першому сезоні Блохін із командою посів місце нижче другого, ви могли його автоматично звільнити, а як зараз?

- Невихід до Ліги чемпіонів у другому сезоні – також автоматичне звільнення. Після гри з «Шахтарем», хочу наголосити, я попросив його подати прохання про відставку. Він, напевно, довго думав, поки йшов від роздягальні на прес-конференцію й на емоціях сказав, що я його відсторонив. Але навіть якби Олег Володимирович увесь свій «геній» застосував на тренерському містку, й «Динамо» виграло б інші ігри, клуб посів би 3-тє місце. Адже ми не можемо впливати на ті ігри, які проводять наші суперники. З таким результатом слідує автоматичне звільнення, тому що команда не потрапила до зони Ліги чемпіонів. Якщо Олег Володимирович не вміє рахувати, то йому потрібно пройти курси математики, хоча б початкових класів.

- Під час нинішнього трансферного вікна, за підрахунками, ви заробили близько 20-ти мільйонів, не витративши жодного. Чи радує вас така тенденція?

- Я ж не маю весь час витрачати, іноді ж потрібно й заробляти.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер