Ігор Костюк: «Прогрес футболістів очевидний»

Ігор Костюк: «Прогрес футболістів очевидний»

- Під час відпустки футболісти основи отримують індивідуальні плани підготовки і самостійно працюють. У юнацькому футболі - аналогічно?

- Безумовно, гравцям потрібно відпочити фізично і психологічно. Потім почнеться підготовка. Аналогічно з минулим роком, футболістам давалися певні завдання на зиму. І тоді вони вже прийшли з «базою». Це приклад, як їм потрібно готуватися і цього року.

Минулого сезону ми теж рано починали весняну частину, і тому у нас не буде багато часу, щоб закладати фундамент під час зборів. Тому ми і сказали, що хто виконає завдання і приїде краще підготовленим, той і буде готуватися до матчів Юнацької ліги УЄФА. А хто не виконає - буде працювати в Києві. Мотивація проста.

- Як оціните першу половину сезону? У Юнацькій лізі УЄФА команда продовжує боротьбу, здолали «Шкендію» і ПАОК. У турнірній таблиці - двовладдя з «Шахтарем», але на зимову перерву лідерами пішли саме ви.

- Вважаю, що першу половину сезону можна занести до активу. Очевидним є прогрес хлопців, ми пройшли «Шкендію» і сильний ПАОК. Особливо в Греції нам було непросто. Перебудовуватися та змінювати тактику прийшлося по ходу першого тайму! Те, як хлопці це все через себе пропустили, які емоції були після гри - це дуже великий плюс для них у плані розвитку.

Звичайно, будь-якому тренеру хочеться, щоб у тебе в команді було якомога більше талановитих футболістів, але загалом - динаміка позитивна. Гадаю, у весняній частині хлопці будуть стабільнішими.

- Який турнір є пріоритетнішим - Юнацька ліга УЄФА або чемпіонат? Мотивація у футболістів на єврокубки, напевно, більша?

- Так, у цьому у молодих футболістів є проблема. Правду кажучи, не лише у молодих, але, гадаю, і в командах УПЛ такі моменти теж є, коли на якісь матчі гравці недостатньо мотивовані. Завдання тренерів - навчити їх. Важливо, щоб вони це чули. Іноді в чемпіонаті України ми робимо помилки, коли, виходячи на поле, футболісти думають, що легко обіграють будь-якого суперника. Ми про це з ними часто розмовляємо.

Що стосується пріоритетності, то для нас важливий чемпіонат. Насамперед через те, що так ми не залежимо від першої команди, адже коли вона не потрапляє до групового раунду Ліги чемпіонів, то й наша команда не може брати участь в Юнацькій лізі УЄФА. Але і матчі ліги також важливі, оскільки вони дають гравцям додаткові можливості для індивідуального зростання. Міжнародні ігри, як і поєдинки за збірні, немає сенсу порівнювати з матчами чемпіонату. Тому ми намагаємося пройти якомога далі в турнірі.

- Зазвичай, улітку відбуваються великі зміни в складах, футболісти «мігрують» між ДЮФЛ, U19, дублем і основою. Чи задоволені ви тими кадрами, які були у вашому розпорядженні в першій половині сезону?

- Цього сезону вже було легше, оскільки багато футболістів 2002 року народження, які прийшли до нас з академії, були задіяні в матчах нашої команди ще минулого сезону. Тих гравців, які прийшли влітку, - ми їх вели, дивилися, знали потенціал. Як завжди, є питання щодо футболістів, адже не буває команд, де все стабільно і гладко. Є питання і в плані дисципліни, і в плані ставлення. Але в цілому - гарний рік. Результати літньо-осінньої частини самі про це говорять.

- З Юрієм Морозом уже обговорювали можливість рокіровки футболістами? І, можливо, хтось із академії перебереться до вас?

- Безумовно, будемо залучати гравців 2003 року народження, але поки без прізвищ. За програмою - у нас буде підготовка до матчу з «Динамо» (Загреб) і група футболістів, яка буде готуватися безпосередньо до цієї гри, буде працювати з нами. А решта, хто не потрапить у цю групу і не підходить за віком, готуватимуться з командою U21.

- Прогрес юнаків і молоді не можна не відзначити. Цитаїшвілі, Попов - хлопці швидко доросли до рівня першої команди. Нещерет - резервіст основи, багато хто зараз у дублі або на провідних ролях у деяких клубах УПЛ. Чи є футболісти, хто за своїм потенціалом найближчим часом може повторити шлях наших чемпіонів світу U20?

- Мені дуже приємно, що ви назвали Цитаїшвілі і Попова, але я можу назвати ще гравців. Ті ж Миколенко, Шепелєв, Циганков, Бєсєдін - футболісти, які пройшли через клубну академію, і ми брали безпосередню участь у їхньому вихованні. Плюс чемпіонами світу стали восьмеро футболістів, з якими ми також працювали. З кимось більше, з кимось трохи менше. Але та система, яка існує в клубі, досить добре працює. Завжди є гравці, які готові стукати у двері першої команди.

Другий момент - це як тренери першої команди оцінюють їхній талант, перспективу, бачать у них гравців основи. У кожного тренера своя думка. На сьогоднішній день для юних футболістів сприятливий час, тому що клуб обрав такий вектор - довіряти молоді. Це сприятливий ґрунт, щоб зростати і в результаті опинитися в першій команді. Ми про це весь час нагадуємо гравцям.

Що стосується талановитих хлопців, то все це змінюється в юнацькому футболі. Ті, хто був талановитий, але не вміють слухати і виконувати, зупиняються в розвитку. І навпаки, менш талановиті, але працьовиті, які готові докладати зусиль, слухати, аналізувати помилки, - ростуть і досягають високих результатів.

- Виходить, зараз є ті, від кого ви очікували більшого, і ті, хто перевершив очікування?

- Є група, яка прогресувала, і наше завдання - навчити їх працювати так, щоб вони правильно ставилися до своєї справи. Прізвища називати не буду, але від деяких ми дійсно очікували більшого. Більшого очікували і від деяких хлопців, хто другий рік перебуває у нас у команді. Але є гравці, які приємно дивують стабільністю і не по-дитячому дорослою грою. Цей перехід, з дитячого до дорослого футболу, не всім легко дається.

- Як побудовано взаємодію з першою командою?

- В основному йде спадковість. Наші футболісти потрапляють до дубля, а потім - у першу команду. Але всі ігри, які ми проводимо, тренери бачать, дивляться на прогрес футболістів. Плюс ми виступаємо в Юнацькій лізі УЄФА, і ці поєдинки теж на видноті. Спілкуємося щодо гравців, у першій команді володіють повною інформацією щодо кожного з хлопців. Олексій Олександрович працював у клубній системі та передивлявся всі наші матчі.

- Після виходу з відпустки юнацька команда буде готуватися в Києві, а потім - Туреччина. Минулого року активна підготовка допомогла обіграти в Юнацькій лізі УЄФА туринський «Ювентус». Зараз у суперниках - «Динамо» (Загреб). Як буде побудований процес підготовки і які особливості роботи, враховуючи даного суперника?

- У Києві розпочнемо роботу, а цілеспрямовано до матчу Юнацької ліги УЄФА будемо готуватися в Туреччині. На тренуваннях будемо моделювати наші дії в грі з хорватами. Особливості Загреба - це добре організована команда. Тому нам насамперед не можна поступитися їм якраз в організації і ставленні. А нюанси розкривати не буду.

- Об'єктивно, чи під силу «Динамо» поборотися за перемогу в турнірі і що для цього потрібно?

- Вигравати в кожному матчі. Для футболістів і тренерів це дуже престижний турнір, який дає можливість гравцям зростати. Приклад - юнацька збірна України. При правильному ставленні можна вигравати цей турнір. У хлопців для цього все є. Як ми разом до цього підійдемо, як будемо готові, як будемо виконувати все, про що домовляємося, так і будемо рухатися шляхом Юнацької ліги УЄФА.

Андрій Недбайло

 

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер