Григорій Суркіс: «УЄФА не сумнівається в Україні»

Григорій Суркіс: «УЄФА не сумнівається в Україні»

У неділю ввечері віце-президент УЄФА Григорій Суркіс у режимі прямої трансляції дав ексклюзивне інтерв'ю телеканалу «Інтер», в якому роз'яснив суть останніх реформ, ініційованих главою європейського футбольного союзу Александером Чеферіном, та їхній можливий вплив на український футбол.

Одразу після прямого включення в ефірі провідного національного каналу Григорій Суркіс також поспілкувався з кореспондентом сайту «ПРЕСИНГ», розповівши про свої нові обов'язки в якості віце-президента УЄФА, реакцію Ньйона на нещодавні новини щодо НСК «Олімпійський» та багато іншого. Наводимо головні тези Григорія Суркіса, висловлені ним цього вечора.

ПРО РЕФОРМИ, ІНІЦІЙОВАНІ ПРЕЗИДЕНТОМ УЄФА

- Насамперед, варто зазначити, що Александер Чеферін, як новий президент УЄФА, тонко відчув момент для проведення серії реформ, у першу чергу пов'язаних із принципами добросовісного управління.

Щоб справлятися з новими викликами часу, навіть настільки налагодженому й ефективному механізму, як УЄФА, потрібно вдосконалюватися. Необхідно переосмислити роль та місце футболу в нових соціально-економічних та політичних реаліях.

Завдяки останнім рішенням Конгресу та Виконкому УЄФА, на новий рівень має вийти співпраця з клубами, лігами та, звичайно ж, національними асоціаціями. У свою чергу це сприятиме підвищенню ефективності управління всім європейським футболом.

УЄФА також зможе поліпшити взаємодію з усіма зацікавленими сторонами в боротьбі проти таких негативних явищ, як договірні матчі, допінг, расизм та інші форми нетерпимості, насильство на стадіонах.

При цьому УЄФА має намір, як і раніше, зберігати головні цінності футболу, піклуватися про непорушність спортивного принципу на всіх рівнях, підтримувати економічну стабільність європейського футболу за допомогою фінансового «фейр-плей».

Александер Чеферін та його команда – віце-президенти, Виконком, адміністрація УЄФА – хочуть побудувати ще більш справедливу та збалансовану систему європейського футболу, яка при цьому буде всіляко сприяти інвестиціям у гру.

ПРО ВПЛИВ ЦИХ ІНІЦІАТИВ НА УКРАЇНСЬКИЙ ФУТБОЛ

- Усе це прямим чином може вплинути на український футбол. Україна – невід'ємна частина європейського футбольного співтовариства, й не має залишатися осторонь від процесів, що відбуваються.

Ви знаєте, перед якими труднощами постає наш футбол зараз. Тому всі члени української футбольної сім'ї як ніхто мають бути зацікавлені в тому, щоб навчитися адаптуватися до нових умов, переходити до більш ефективних, раціональних методів футбольного менеджменту.

Так, в українському футболі зараз менше грошей, ніж раніше, але це не вирок! Можна нескінченно нарікати на цей фактор, а можна використовувати його як стимул для розвитку. Це складний та тривалий процес, у якому неможливо уникнути помилок. Але, на мій погляд, це єдино вірний шлях.

ПРО ПІДТРИМКУ УКРАЇНСЬКОГО ЧЕМПІОНАТУ ЗБОКУ УЄФА

- УЄФА підтримує весь український футбол, і в тому числі чемпіонат, найбільш ефективними та розумними, на мій погляд, інструментами. З одного боку – це серйозна фінансова підтримка інфраструктурних проектів. Це дуже важливі інвестиції в масовий футбол, який є основою всієї піраміди футболу.

З іншого боку – це створення справедливих умов для змагання на міжнародній арені. Солідарні виплати постійно зростають, призові в єврокубках – теж із кожним роком збільшуються.

Приміром, цього року українські клуби отримали платежі солідарності УЄФА за сезон 2015/16 на розвиток дитячо-юнацького футболу в розмірі більше трьох з половиною мільйонів євро. Якщо говорити про призові в єврокубках, то зараз учасник групового раунду Ліги чемпіонів гарантовано отримує 12 мільйонів – за сам вихід до основної сітки. У Лізі Європи – це 2,4 мільйони.

А в новому циклі, який почнеться в 2018 році, відрахування клубам та лігам від обох турнірів істотно зростуть. Нова система передбачає більш справедливий, на мій погляд, заснований на спортивних результатах, розподіл призових. Наприклад, збільшаться гарантовані виплати тим клубам, які зійшли з дистанції у кваліфікації.

Підозрюю, що в найближчі роки виплати від УЄФА будуть найважливішою складовою бюджетів провідних клубів України. І стимулом для інших – битися за місце у цьому обмеженому колі, а, отже, розвиватися, прогресувати.

Крім цього, до послуг українського чемпіонату найкращі напрацювання УЄФА у сферах, де футбол поєднується з комерцією в широкому сенсі цього слова. УЄФА готовий надати українським колегам будь-яку підтримку в цьому напрямку. Це я вам, як голова Комітету УЄФА з маркетингових консультацій, кажу.

Справа за малим – використовувати цей передовий досвід на благо самих клубів, ліг та українського футболу загалом.

ПРО СВОЇ ЦІЛІ ТА ЗАВДАННЯ В ЯКОСТІ ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТА УЄФА

- Крім поточної роботи у Виконкомі, який є вищим оперативним органом управління УЄФА, мої цілі та завдання визначені загальною стратегією УЄФА та рішеннями Конгресу. Якщо говорити більш конкретно, то на останній нашій зустрічі в Гельсінкі було вирішено закріпити за віце-президентами деякі ключові напрями діяльності УЄФА. Мені, наприклад, довірили відповідальність за відносини УЄФА з національними асоціаціями.

Для мене це, звичайно, не нове. Вже й не злічити, скільки разів мені доводилося представляти президента УЄФА та Виконком на перемовинах із національними асоціаціями. У тому числі допомагати вирішувати деякі делікатні або навіть конфліктні ситуації. Утім, головним чином свою нову, але добре знайому роль я бачу в тому, щоб голос національних асоціацій ще голосніше лунав у Будинку європейського футболу у Ньйоні.

УЄФА обов'язково продовжить надавати максимально можливу підтримку своїм членам. У тому числі й матеріальну. Наприклад, у поточному фінансовому циклі УЄФА додатково виділить національним асоціаціям по одному мільйону євро в якості солідарних виплат.

Крім іншого, я залишаюся представником Виконкому УЄФА у Стратегічній раді з професійного футболу, від роботи якої багато в чому залежить вигляд сучасного клубного футболу Європи.

Вважаю, що величезним досягненням цієї структури, як і всієї нової управлінської команди УЄФА, стало рішення про неможливість створення якоїсь закритої європейської ліги, яка могла стати вироком для більшості клубів не з числа грандів, особливо за межами топ-чемпіонатів.

ПРО РЕАКЦІЮ УЄФА НА НОВИНИ ЩОДО БОРГІВ НСК «ОЛІМПІЙСЬКИЙ»

- З мого боку було б некоректно коментувати рішення правоохоронних або судових органів. При цьому, звичайно ж, в УЄФА стежать за ситуацією. На даний момент про жоден неспокій мови немає. Про що, до речі, нещодавно публічно заявляв заступник генерального секретаря УЄФА Джорджо Маркетті.

Свого часу УЄФА отримав усі необхідні гарантії від столичної влади, українського уряду, а також від Президента країни Петра Порошенка, який надає величезне сприяння цьому проекту. Тому УЄФА жодним чином не ставить під сумнів надійність України як партнера по організації свого найважливішого заходу в 2018 році.

pressing.net.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер