Футбол починається... з кухні

Футбол починається... з кухні

Петра Прокоповича Зварича знають усi футболiсти, якi пройшли школу київського "Динамо", а також тi, якi виступали у складi нацiональної збiрної України. Саме вiн нинi вiдповiдає за кухню київського "Динамо" на базi в Кончi-Заспi. На перший погляд, такiй роботi позаздрить кожен. Ще б пак, пiсля снiданку чи обiду кулiнаровi дякують найпопулярнiшi в Українi футболiсти!

Та пiсля зустрiчi з цiєю талановитою людиною я зрозумiв, що така робота дуже вже вiдповiдальна. Спробуй-но задовольни смаки вибагливих зiрок, яких нинi здивувати майже неможливо. Якi тiльки ресторани не вiдвiдували нашi гравцi!

Коли динамiвцi мають збiр у Кончi-Заспi, Петро Зварич не має навiть часу вiдвiдати сiм'ю, не кажучи вже про зустрiч iз журналiстами. Тому-то менi довго довелося чекати, поки шеф-кухар київського "Динамо" знайде годину-двi часу на iнтерв'ю. Нарештi дочекався. Магiстр кухонних страв радо зустрiв мене у столицi.

ДЕРУНИ ДЛЯ МАКСИМА ШАЦЬКИХ

Найперше, що я спитав у кухаря "Динамо": що їдять футболiсти у днi, коли не мають гри, та у днi, коли грають. "Звичайно, у день гри футболiсти їдять значно менше. Коли у динамiвцiв немає матчу, то харчуються вони посилено. О 8.30 футболiсти сiдають за снiданок. Споживають здебiльшого м'ясо-молочнi продукти: сметану, йогурти, сир, м'ясо, вареники, сирники, запiканку, омлет, сосиски, яєчню, мед, лимони, чай, гарбузову кашу та iнше.

Уже на обiд, який у футболiстiв починається десь о 13-й годинi, ми подаємо салати рiзних видiв. Звичайно, який обiд без першої страви? В обiднiй рацiон футболiста входять рiзноманiтнi фрукти та овочi. А щоб не приїлися нашi страви, ми їх готуємо не частiше як раз на 15 днiв. Наприклад, якщо сьогоднi ми приготували солянку чи шнiцель, то цю страву можна буде побачити на столi не ранiше як за 15 днiв. Ну, якщо футболiст попередньо замовить, то вiдмовити йому приготувати ту чи iншу страву просто буде грiхом. Наприклад, Максим Шацьких останнiм часом дуже полюбив домашню ковбасу з дерунами. Вiн нас попередньо повiдомляє, тож ми це ексклюзивне замовлення виконуємо", - каже Петро Прокопович.

"НА МАТЧ ФУТБОЛIСТИ ВИХОДЯТЬ ГОЛОДНИМИ"

А по обiдi динамiвцi мають сонну годину. Близько четвертої години футболiсти знову приходять до їдальнi, де їдять рiзноманiтнi кондитерськi вироби, п'ють каву чи чай. О сьомiй годинi вечора сiдають вечеряти. Увечерi вони їдять не менш нiж в обiд. Знову ж таки кухарi готують першу страву, а точнiше – два сорти перших страв. Не обходиться й без головної страви: iндичка в соусi, риба смажена чи риба в тiстi, рiзноманiтнi котлети, а також набiр салатiв. Перед сном, о десятiй годинi вечора футболiсти знову їдять кондитерськi вироби з чаєм.

"У день гри, - каже кухар, - рацiон команди зовсiм iнший. Якщо гра Лiги чемпiонiв починається о 21.45, то снiдають гравцi о 10.00, а обiдають - о 15.00, коли ми змушенi обмежити їх салатами. О 17.00 на футболiстiв чекає ще пiдвечiрок. Як бачите, за трохи менш як п'ять годин перед початком матчу вони зовсiм нiчого не їдять. Пiсля матчу гравцi роз'їжджаються по домiвках, де харчуються на свiй розсуд".

За словами Петра Зварича, футболiсти не дуже-то перебирають харчами. "Для них головне, щоб страва була смачна. Звiсно, кожен має свою улюблену. Скажiмо, Андрiй Гусiн залюбки ласує кролячим м'ясом, особливо в день гри. А бiльшостi динамiвцiв, у тому числi Валентиновi Белькевичу, найбiльше смакує курятина, а його спiввiтчизнику Сашковi Хацкевичу - телятина. До речi, це м'ясо їдять майже всi легiонери київського "Динамо". А загалом, вони доволi легко звикають до української кухнi. Нацiональних страв для легiонерiв ми не готуємо. Такого завжди можна скуштувати в ресторанi", - зазначив шеф-кухар.

ВIТАЛIЙ РЕВА ЗОВСIМ НЕ ЇСТЬ М'ЯСА

На моє запитання, чи є в київському "Динамо" вегетарiанцi, Петро Зварич вiдповiв ось що: "Вiталiй Рева впродовж трьох мiсяцiв набирав вагу, тож вiдмовився вiд м'яса. Нинi в його рацiон м'ясо не входить. Та вiн все одно повинен набрати вiдповiднi калорiї. До речi, працю футболiста прирiвнюють до роботи шахтаря. Тож щодня футболiст "Динамо" споживає вiд шести до семи тисяч кiлокалорiй".

Моє запитання про те, чи кухарям "Динамо" доводилося пiдiгрiвати страви, викликало у шефа київської кухнi iронiчний смiх. "Вони хлопцi вибагливi i, повiрте, вiдчули б, що страва не свiжа, а пiдiгрiта. Вони об'їздили увесь свiт. Якби гравець пiшов у ресторан та вiдчув, що в нас готують гiрше, то обурився б. Тож ми повиннi готувати їжу не гiршу за ресторанну. Приємно, що в моїй практицi не було жодної скарги вiд гравцiв. Менi доводилося обслуговувати таких поважних гостей столицi, як Мiшель Платiнi, Зепп Блаттер та Леннарт Юганссон. Усi вони були задоволенi. I це мене радує".

Шеф-кухар "Динамо" також сказав, що, окрiм рiзних екзотичних наїдкiв, динамiвцi залюбки споживають звичайнi, посполитi страви: картоплю, гречану кашу чи макарони. "Смажену картоплю їсти заборонено, тож ми подаємо запечену або ж варену зi смаженою цибулькою чи шкварочками. Щодо макаронiв, то досвiд їх приготування Петро Прокопович запозичив iз Заходу. "Пiсля того, як Андрiй Шевченко переїхав до "Мiлана", вiн якось приїжджав на базу. То я в нього поцiкавився меню iталiйського клубу. Андрiй сказав, що вони частенько їдять так звану пасту (аналог українських макаронiв). Ми також її приготували. Цю страву динамiвцi їдять за день i в сам день гри. До речi, вона дуже смакує балканським легiонерам "Динамо".

БОРЩ ТА КАРТОПЛЯНI ЗРАЗИ - РОДЗИНКА ДЛЯ ШЕВИ

Якщо вже в нашiй розмовi пан Зварич згадав про Андрiя Шевченка, то я не мiг не спитати про застiльнi уподобання мегазiрки "Мiлана". "Повiрте, вiн дуже скромна людина. Дуже рiдко щось вимагає не таке, як усi. Андрiй дуже любить борщ, картоплянi зрази, салати, смажену рибу або шашличок. Ви подумаєте, що нинi вiн змiнився, бо виступає у "Мiланi". Нi. Я його часто бачу, коли приїжджає зi збiрною України. Яким був, таким i лишився".

Як кухарському колективовi "Динамо" вдається на такому високому рiвнi обслуговувати зiрок нашого футболу? На кухнi київського "Динамо" працює десять кухарiв - по п'ять в однiй змiнi. Усi вони мають великий досвiд роботи у кухарськiй царинi, а також мають диплом за спецiальнiстю. Петро Зварич також запросив одну панянку, як кажуть, з народу, яка вмiє готувати нацiональнi українськi страви.

Сам пан Зварич дуже рiдко щось готує. Вiн лише контролює процес приготування їжi. I все-таки шеф-кухар має декiлька своїх коронних страв - пальчики оближеш. За словами самих футболiстiв "Динамо", Петро Прокопович дуже смачно вмiє готувати пирiжки з маком.

ЄВРОПЕЙЦI НЕ ДОВIРЯЮТЬ УКРАЇНСЬКIЙ КУХНI

... Петро Зварич не приховує, що вчитися нiколи не пiзно. "Немає людини, яка знала б усе у своїй улюбленiй справi. Я намагаюся вигадувати щось нове, а також запозичувати рецепти страв в iнших команд. Наприклад, якось до Києва зi своєю кухнею приїхав "Манчестер Юнайтед". Манкунiанцi зупинилися в готелi "Нацiональний", а я тишком-нишком проник до них у їдальню, аби подивитися, як харчується гранд свiтового футболу. Мене вразило те, що на їхньому столi не було м'яса. Манчестерцi їли лише рибу, спагетi, банани, соки. Я порадився з Валерiєм Лобановським, чи варто нам змiнити меню. Той перевiв стрiлки на лiкарiв. А вже медики "Динамо" попросили мене не зраджувати динамiвських традицiй. Так що ми й далi готуємо переважно нашi страви.

Цiкаво, що деякi європейськi команди не довiряли українським кухарям, тож привозили з собою власну кухню. Як сказав менi Петро Зварич, у "Динамо" таке не практикується. "Скажiмо, команда поїхала до Москви на Кубок Спiвдружностi. Там кияни харчуватимуться в ресторанi готелю українського посольства. Ми до Москви не їдемо. Нашi лiкарi стежитимуть за тим, щоб росiяни готували динамiвцям збалансовану, поживну, калорiйну та смачну їжу. Так само i з тими, що поїхали до Руйта. Там їм готуватимуть їжу нiмцi, а нашi медики лише контролюватимуть. Утiм, не довiряти європейцям у нас немає пiдстав. А якщо команда вирушає на виїзд десь до Полтави чи Львова, то ми їм готуємо спецiальнi пайки (запечену курку чи iншу птицю)", - зазначив Петро Зварич.

Звичайно, Петровi Зваричу частенько доводиться чути, про що говорять за столом футболiсти. "Здебiльшого вони жартують. Якось ми приготували Андрiєвi Гусiну страви з його улюбленим чорносливом та яблуками. Несмачний вдав, нiбито образився, чому йому подали страву, яку любить Гусiн, а не любить вiн сам. До речi, в командi прiзвисько Несмачного - Смак. Де, як не за столом, використати це слово в жартi?

Наостанок пан Зварич додав, що немає такої страви, якої не було на столах ресторану київського "Динамо". "Тут футболiст має все, за винятком спиртних напоїв, на якi в Кончi-Заспi накладено табу", - сказав шеф-кухар динамiвського клубу.

Олег Зубарук, газета "Експрес" (Львів).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер