Футбол і закон. Чехія

Футбол і закон. Чехія

Консультацію для Фан-клубу ФК «Динамо» Київ надав керівник Головного територіального управління юстиції в місті Києві Станіслав Куценко:

– Перебуваючи в Чехії, громадяни України зобов’язані неухильно дотримуватися законодавства цієї країни. Незнання місцевих законів не звільняє від відповідальності за їхнє порушення.

– Уболівальники, які їдуть підтримати улюблену команду до Чехії, можуть пересуватися країною без обмежень, маючи біометричний паспорт.

– Громадяни України зі старими небіометричними паспортами і надалі при поїздках до Чехії та інших країн Шенгенської зони повинні мати дійсну візу чи інший дозвіл на перебування.

Офіційна мовачеська, хоча більшість розуміють українську, російську та англійську мови.

Грошова одиниця чеська крона (Кч), 1 крона = 100 галерів.

При обміні валюти в центральних пунктах обміну буде потрібний паспорт, за яким виписується квитанція, необхідна для зворотного обміну валюти при виїзді з країни. У банках, готелях, великих магазинах і ресторанах приймаються до оплати єврочеки і кредитні картки. У містах є маса банкоматів, де в будь-який час можна за кредитними картками отримати чеські крони. Туристичні чеки переводяться в готівку у великих туристичних центрах і в більшості банків. Банки та обміни валюти в Чехії працюють із понеділка до п'ятниці з 09:00 до 14:00-18:00. Обмінні пункти відкриті до 18:00-20:00, деякі працюють цілодобово. Поряд із банками зазвичай знаходяться банкомати, для користування якими необхідні загальноєвропейські кредитні картки.

Іноземні громадяни можуть вільно ввозити і вивозити чеську та іноземну валюту. Сума понад 3 000 USD (всього можна приватно ввозити до 9 900 USD) повинна бути задекларована. Декларація складається у двох примірниках. Невикористану чеську валюту при виїзді з країни можна конвертувати в початкову.

Громадський транспорт

Транспортна система Чехії має в своєму складі метро, трамваї, автобуси, фунікулер і річкові пороми. На всі види транспорту Праги діє єдиний квиток – купуєш і користуєшся з пересадками будь-яким видом транспорту в межах певного часу. Чудово, що весь транспорт ходить чітко за розкладом. Таблиця з номерами маршрутів і часом прибуття є на зупинках.

Готелі

У Чехії європейська класифікація готелів. У країні є готелі всіх категорій: від 5* до апартаментів і приватних пансіонів. Найпопулярніші приватні готелі, що знаходяться як у столиці, так і в маленьких населених пунктах.

Зв'язок

Телефони-автомати є скрізь: одні працюють по телефонних картах, інші приймають монети. Для цього випадку знадобляться дрібні гроші. Телефонні картки купують в тютюнових і газетних кіосках. Код Чехії – 420.

Поради з безпеки в Чехії

Чехія вважається відносно безпечною для мандрівників країною, але розслаблятися тут не можна. Ми розповімо, де можуть обдурити туристів.

Як у будь-якому чужому місті, уважно стежте за своїми сумками і рюкзаками. Бувають кишенькові злодії, які орудують у місцях скупчення людей: в історичному центрі, на футбольних матчах.

Деякі таксисти теж не проти заробити на туристах. Можуть накрутити лічильники, обрахувати, запросити свідомо більше за проїзд або повезти вас далеким маршрутом, щоб спеціально збільшити шлях. Тому при посадці відразу запитуйте остаточну вартість проїзду. Щоб орієнтуватися у відстанях, візьміть безкоштовно в будь-якому інформаційному туристичному центрі карту міста.

Хотілося б окремо нагадати про правила безпеки на дорогах: обмеження швидкості в містах Чехії – 50 км/год, дорога за межами населеного пункту – 90 км/год; автомагістраль – 130 км/год (в залежності від сезону на автобанах швидкість може бути нижче через погодні умови, тож звертайте увагу на табло з обмеженням швидкості).

Незважаючи на те, що в Чехії з 1 січня 2006 року набув чинності Закон про заборону паління в громадських місцях, на практиці залишається безліч можливостей його не дотримуватися. Так, офіційно не дозволяється палити на автобусних і трамвайних зупинках, у магазинах, банках, судах та інших громадських місцях. При цьому заборона паління в закладах громадського харчування ще не отримала юридичної сили. Так, у ресторанах можна палити, тільки слід звертати увагу на інформаційні таблички: «Зал для курців» (Kuřácký prostor) та «Зал для некурців» (Nekuřácký prostor). Без обмежень можна палити на вулицях і в парках. На деяких залізничних вокзалах для курців відведені спеціальні місця. У звичайних поїздах паління суворо заборонено, в деяких швидких поїздах дозволено палити у спеціальних вагонах. У поїздах EuroCity і SuperCity (Pendolino) паління заборонено.

Порушникам цього закону доведеться сплатити штраф у розмірі до 3000 крон (≈100 євро).

Що стосується алкоголю, то з 7 липня 2008 року в Чехії набув чинності закон, що забороняє розпивання алкогольних напоїв у центрі міста. Порушникам закону доведеться заплатити великі штрафи (до 1000 крон). Новий закон не позначиться на роботі кав'ярень і ресторанів під відкритим небом – там, як і раніше, продаватимуть спиртні напої.

Що робити у разі страхового випадку?

Необхідно відразу ж зателефонувати до координаційного центру страхової компанії (телефон указаний у страховці) та повідомити наступну інформацію: ім'я застрахованого, номер страхового поліса, і детально описати ситуацію. Цей дзвінок у координаційний центр безкоштовний. Відразу ж після вашого дзвінка Ви отримаєте інформацію, як потрібно поводитися, куди і до якого лікаря звернутися. Обов'язково зберігайте всі чеки, які отримаєте після покупки медичних препаратів.

Для отримання допомоги під час дзвінка повідомте такі дані про себе:

• своє прізвище та ім'я;

• назва страхової компанії, номер страхового поліса та термін його дії;

• місцезнаходження в країні перебування (адреса клініки, готелю), контактний телефон, факс;

• детальний опис проблеми, яка виникла, і вид необхідної допомоги. Якщо з якихось причин Ви не змогли зв'язатися зі службою підтримки, повідомте про це страхову компанію.

Посольство Чехії в Україні

м. Київ, вул. Ярославів Вал, 34-а

Телефон: 044 272 6800

Посольство України в Чехії

16000, Ch. de Gaulla 29, Praha 6,

Bubenech, Ceska Republika

E-mail: [email protected]

Важливі номери телефонів у Чехії:

- Універсальний номер допомоги з мобільного телефону – 112

- Поліція – 158

- Пожежна охорона – 150

- Швидка допомога – 155

Обізнаний уболівальник – успішний уболівальник! Уболівайте за «Динамо» в різних куточках світу!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер