Експертний погляд. ЧС-2014. Австралія – Нідерланди – 2:3, Камерун – Хорватія – 0:4

Експертний погляд. ЧС-2014. Австралія – Нідерланди – 2:3, Камерун – Хорватія – 0:4

- Чи здивував вас підсумковий результат матчу Австралія – ​​Нідерланди (2:3)?

- Ні. Я очікував важкої гри для Голландії, після такого блискучого матчу з Іспанією, витративши багато фізичних та емоційних сил, на наступну гру завжди складно налаштуватися. Непросто зберегти такий запал та агресію. Але голландці молодці, зібралися й у складну хвилину, вже впродовж зустрічі, змогли вирвати перемогу.

- Чи припускали Ви, що в першому таймі перевага буде у команди з країни кенгуру?

- Цього передбачити ніхто не міг. Голландці вирішили не форсувати події, почати матч обережно. У результаті їхній план спрацював. Поступаючись, команда за рахунок класу гравців додала та спромоглася досягти потрібного їй рахунку.

- Вразила функціональна готовність збірної Австралії, чи не так?

- Знову ж таки, це припущення очевидне на тлі збірної Голландії. Завжди після великого успіху настає психологічний спад. Після розгрому іспанців голландці опинилися в центрі всесвітньої уваги, говорили лише про них. У такій ситуації складно налаштовуватися на гру. Австралійці показали свій максимум, але його виявилося недостатньо навіть для нічиєї.

- Гол у відповідь команди із зеленого континенту вийшов просто блискучим, і забито його було саме в стилі голландців...
 
- Це ідеальний за виконанням удар. Так «зловити» довгу передачу, причому зробити це в русі... Гол блискучий, ще багато років ми його будемо згадувати.

- Команда Луї ван Гаала не стала грати першим номером, віддала ініціативу супернику та ледь за це не була покарана...

- Тренер обрав правильну тактику. Індивідуальна майстерність та рівень командної взаємодії у Голландії виявилися вищими. Гру почали обережно, але коли стало потрібно, відразу додали.
 
- Чого у грі голландців більше: тренерського таланту ван Гаала, чудової індивідуальної майстерності лідерів Роббена та ван Персі або імпровізації окремих виконавців?
 
- Тренер дуже хороший, але не маючи в розпорядженні таких гравців, нічого б у нього не вийшло. У команді всі мають органічно один одного доповнювати. Поруч приклад збірної Іспанії, де теж класний тренер та чудові гравці. Але щось у них не йде, не складається на цьому турнірі.

- Підсумковий результат гри визначила вдала заміна ван Гаала, який випустив на лівий фланг Мемфіса Депая ...

- Цілком можливо, на поле вийшов гравець думаючий, із бажанням та рухливістю. Він хотів показати себе й довести, що надалі гідний грати у стартовому складі. Напевно, йому це вдалося, Депай у наступних матчах підсилить гру команди.

- Чи не рекомендували би ви селекціонерам київського «Динамо» звернути увагу на цього талановитого 20-річного футболіста?

- Не маю права такого робити, за селекцію у «Динамо» відповідають інші люди. Запрошуючи гравця, потрібно враховувати багато факторів. Ціна, бажання футболіста переїхати до Києва й, звичайно, наскільки він підходить під ігрову концепцію тренера. Не володіючи такою інформацією, неправильно давати якісь поради. Але що Депай гравець якісний та перспективний, у цьому в мене немає сумнівів.

- Австралійці так і не засвоїли старе, як світ, футбольне негласне правило, яке свідчить: якщо не забиваєш ти, то забивають тобі. Який із подібних епізодів був у цьому плані схожим у вашій ігровій кар'єрі?

- У мене таке сталося на чемпіонаті 1970 року, в матчі СРСР проти Уругваю. У першому таймі після прострілу Геннадія Єврюжихіна м'яч летів на лінію воротарського майданчика, де мені в стрибку не вдалося переправити його у ворота. Це було за рахунку 0:0. Після цього, вже в додатковий час, уругвайці забили всім відомий гол після того, як м'яч вийшов за лінію поля. У футболі таке називається «обороткою».

- Динамівець Джермейн Ленс отримав у цьому поєдинку ще менше ігрового часу, але все ж сам собі створив хорошу можливість забити гол. Що скажете про цей епізод?


 
- Ленс мені здається незібраним на завершальній стадії. За ним це помічав і в іграх за «Динамо». У таких моментах потрібно зубами виривати максимум із моменту... Що сказати, тут усе залежить від футболіста. Не використовуючи такі моменти, складно розраховувати на подальшу довіру тренера.

- Чи може команда з одною тактикою гри на контратаках, мається на увазі Голландія, бути надалі успішною на цьому чемпіонаті світу?

- Ні, потрібна варіативність тактик. Граючи лише на контратаках, суперник швидко до тебе пристосується й обов'язково покарає. У Голландії не дуже надійний захист, три пропущених м'ячі в двох іграх зайве тому підтвердження.

- Перейдемо до другого цікавого для нас матчу дня, між Хорватією та Камеруном. Розгромна перемога «картатих» стала для вас несподіваною?

- Анітрохи, у Камеруна є одна суперзірка, яка з незрозумілих нам причин не вийшла на поле. Мені здається, травми у нього немає, щось там сталося в колективі. Шкутильгає дисципліна, організація гри, а тренеру не вистачило авторитету поставити все на свої місця. Хорвати цим скористалися, їхня перемога абсолютно заслужена.

- Той, хто програв у цьому матчі, вибував із подальшої боротьби за Кубок світу. Наскільки це позначилося на виборі тренерами обох команд тактики на гру?

- Обидві команди виходили на поле для перемоги, в них виходу іншого не було. Але хорвати свої наміри підтвердили рівнем гри, а Камерун нічого не показав. Команда виявилася відверто неготовою до турніру такого рівня.

- У Камеруна травмувався Ето'О, у Хорватії, навпаки, відбув дискваліфікацію Манджукич. Наскільки визначальними в результаті матчу стала відсутність одного та присутність другого нападника?

- Манджукич – це «жало» атак хорватів, дуже забивний та корисний для команди форвард. Він відпочив у попередньому матчі, а зараз вийшов та зробив свою справу. Всю гру тримав у напрузі захист, не давав йому ані на хвилину перепочити. Його бажання та енергії вистачило б ще на два тайми. А Ето'О, як мені здається, кар'єру дограє, своє слово у футболі він уже сказав. Може хіба що впливати на партнерів своїм авторитетом.

- Ваша думка щодо вилучення Сонга. Залишившись у меншості, шанси у Камеруна залишалися?

- Хлопець просто підвів свою команду. Незрозуміло, навіщо було ліктем бити по хребту, за таке потрібно дискваліфікувати матчів на п'ять. Після цього для Камеруна гра завершилася.

- Ніко Ковач продовжує тримати на лаві запасних Віду та Вукоєвича. Чи варто надалі змінювати склад та вводити до нього динамівців після того, як збірна показала настільки переконливу гру?

- Зараз це знає лише тренер. Попереду вирішальна гра проти Мексики, цей склад зігрався та відчув смак перемоги.

Бажаю хорватам пройти Мексику, але зробити це буде дуже непросто. Хорватам доведеться атакувати, при цьому дуже уважними потрібно бути до контратак мексиканців.

- Сила хорватів – в атаці. Але перший небезпечний момент біля воріт Плетикоси було створено лише на 85-й хвилині. Вас здивувала настільки збалансована гра команди?

- Тут потрібно робити послаблення на силу Камеруна. Хорватія мені симпатична, особливо в атаці, є сильні флангові захисники. Що це серйозна збірна, було видно ще в попередній грі з Бразилією. Камерун Хорватія переїхала, немов катком.

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

* фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер