Дзінтарс КАЗАКС: «З «Динамо» склалися дуже добрі стосунки»

Дзінтарс КАЗАКС: «З «Динамо» склалися дуже добрі стосунки»

- Турнір «Liepaja Challenge Cup» уперше пройшов 2007-го року. У Лієпаї була одна з провідних дитячо-юнацьких шкіл, і щоб стати тренером, було необхідно, як мінімум, протягом року працювати помічником. Перші півроку я працював без зарплати, на громадських засадах. Відчував, що потрібно якось себе проявити. Якось керівник дитячо-юнацького центру обмовився, що не вистачає дитячого турніру навесні, і я вирішив його організувати. Перші змагання ми провели в складі чотирьох латвійських команд. Пам'ятаю, проводили його на початку квітня, погода була жахлива: сльота, вітер, дощ. Але з року в рік ми стали розширювати географію учасників, і у 2010-му виникло бажання запросити іноземні команди, щоб отримати можливість порівняти свій рівень із ними. Приїжджаючи до нас, команди грають, футболісти показують свої якості, і футбольні люди можуть на це дивитися, чомусь учитися.

Я взяв кредит у банку, щоб оплатити приїзд двох команд - московського ЦСКА і бременського «Вердера». Коли через півтора року про це дізналася моя дружина, вона мене мало не вигнала з дому (посміхається). Але, як бачите, з часом цей задум розрісся до нинішніх масштабів.

Хочу сказати велике спасибі Лієпайському самоврядуванню і попередньому керівнику спорткомітету, які майже із самого початку нас підтримували.

Ми дуже раді приймати у себе київське «Динамо» вже вдруге поспіль, оскільки, зізнаюся, з дитинства вболіваю за цю команду, пам'ятаю перемоги 1986-го року, тоді вашим клубом захоплювалися всі хлопчаки. Я відтоді, коли якщо любили команду, то тільки одну.

- З якими труднощами вам доводилося стикатися на початковому етапі? Напевно, не всі команди бажали брати участь у турнірі?

- Щоб команди були зацікавлені сюди приїхати, не достатньо лише оплатити їхні витрати. Ще має бути якісна організація. Щоб ви розуміли, представники лондонського «Арсеналу» прилітали сюди в березні на інспекцію. Ми показували їм готель, де буде жити команда, вони перевірили трансфер з аеропорту до Лієпаї, стан полів, бази і т.д. Рік тому те ж саме робив «Манчестер Юнайтед». Те, що «МЮ» у нас вже другий рік, а німецький «Кельн» - третій, говорить про те, що в плані якості організації та проведення змагань ми їм цікаві. Звичайно, інфраструктура, шикарний стадіон, море і пляж, що знаходяться поруч, також грають свою роль.

- У вас є на турнірі команди-завсідники, які приїжджають з року в рік?

- Напевно, до таких можна віднести ЦСКА, який за останні шість років брав участь у турнірі 5 разів - з москвичами у нас склалися хороші відносини. Приємно, що незважаючи на політичну обстановку, «армійці» з київським «Динамо» дружать, на турнірах вони разом фотографуються, спілкуються, адже футбол об'єднує. Вважаю, спорт і політику слід розмежовувати. У наших країнах схожий менталітет, можна спілкуватися однією мовою, думаю, крім, високого спортивного рівня, їх притягує ще й це.

- У нинішньому турнірі бере участь 24 команди, так багато учасників вперше?

- Так, в минулому році ми прийняли рішення спробувати розширитися, на це вплинула згода брати участь лондонського «Арсеналу». Ми вже набрали команди, які хотіли, і готові були проводити турнір з 18-ти учасників, і тут отримуємо згоду від англійців. Тоді прийшли до думки ризикнути і розширитися до 24-х команд, як бачите, не прогадали.
Зазначу, що «Liepaja Challenge Cup» з року в рік проводиться серед дітей одного віку - U-11.

- Матчі відбуваються один за іншим, все чітко за часом, без затримок, дисципліновано. Хто вам допомагає справлятися з такою прекрасною організацією?

- Молодих хлопців, яких ви тут можете бачити, я тренував, коли починав тренерську діяльність. Один з них - мій син, який працює біля пульта. У такому складі наша команда взаємодіє вже четвертий чи п'ятий рік. Хлопці стають більш досвідченими і можуть на себе брати більше відповідальності. Те ж саме стосується одного з готелів, з яким ми працюємо вже протягом шести років. Крім того, працюючи в Балтійській футбольній школі, у мене був період, коли я протягом дев'яти тижнів не вилазив з Європи, беручи участь в турнірах з якимись віковими групами. Ми дуже багато чого надивилися у німців, один з наших партнерів - німецька компанія. У них формат змагань трохи інший, він чужий для нашого середовища, але всі, хто бере участь, оцінюють його добре, кажуть, що він цікавіше, ніж наші звичні ігри два тайми по 25 хвилин. Безумовно, вони також повинні бути, але родзинка якраз і полягає в тому, що майже кожну годину в учасників нова гра.

- Чи завжди турнір проводився на стадіоні «Даугава»?

- Ні, це потрібно було заслужити авторитетом. Ми тут граємо лише третій рік. Щоб ви розуміли, головний тренер ФК «Лієпая» Олександр Старков, відомий за виступами за «Сконто» і тренерською роботою в «Спартаку», переніс товариський матч своєї команди, запланований на 18.00, на інший стадіон тільки, щоб діти змогли спокійно дограти турнір. Тобто, людина поважає працю, який сюди вже вкладено.

- Як у минулому році у вас виникла ідея запросити на турнір київське «Динамо»?

- Зіграв роль великий збіг. Справа в тому, що наша компанія організовує серію матчів збірної Латвії вікових категорій U-14 і U-15 в кінці сезону, а саме, в листопаді. Зазвичай робимо такі поїздки в Європу на автобусі. Восени минулого року у нас не вийшло поїхати в Данію, і залишився один місяць, щоб вирішити, з ким ми можемо зіграти. Через цілий ланцюжок знайомих ми домовилися про три гри в Україні - з «Динамо», «Шахтарем» і «Арсеналом». Те, як нас прийняло «Динамо», залишило дуже приємне враження, плюс зіграла роль моя любов до цього клубу. Ми дуже швидко знайшли спільну мову із завучем динамівської ДЮФШ Володимиром Жариковим, ми організували ще один захід, потім я запросив ваші команди на три турніри, на одному з них хлопці виступили вдало, «Liepaja Challenge Cup 2019» - другий з них, а третій відбудеться в серпні . Налагодилася співпраця, і в березні ми знову приїжджали до вас з командою балтійської футбольної школи на товариські ігри по 2006-му року. Ми навіть грали на стадіоні «Динамо» ім. Валерія Лобановського, для нас це було щось неймовірне, для хлопців в 13 років вийти на поле такої арени - це незабутнє враження, у мене самого досі мурашки по шкірі. Словом, у нас склалися дуже добрі стосунки, сподіваюся, все так і буде продовжуватися.

- Які плани на майбутнє? Чи збираєтеся проводити ще якісь спільні заходи?

- Є думки восени організувати у вас тренерські стажування. А ще раніше, у липні, у нашій Балтійській футбольній школі ми організовуємо Talent Identification Camp: діти з трьох країн приїжджають показати себе, і найкращих ми з наступного сезону зараховуємо в нашу школу. Одним із трьох тренерів буде наставник із динамівської ДЮФШ Павло Чередніченко. З ним - тренер «Герти» і наставник «Вест Хема». Вони будуть тренувати дітей, а ми - відбирати. Упевнений, це буде і вашому фахівцю цікаво, і діти зможуть відчути на собі три різні футбольні філософії.

А в серпні на турнір, який ми організовуємо, приїде команда «Динамо» 2004 року народження. Також дуже сподіваюся, що у нас вийде домовитися ще по одному проекту, який життєво необхідний: щоб талановиті діти могли поїхати на стажування в «Динамо». Також наступного року плануємо запрошувати динамівські команди на наші турніри і, сподіваюся, у нас буде з'являтися все більше точок для дотику.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер