ДЮФШ «Динамо» продовжує набір

ДЮФШ «Динамо» продовжує набір
Анатолій Крощенко

Напередодні нового навчального року, окрім занять в загальноосвітній школі, батькам слід поклопотатися і про повноцінний фізичний розвиток дитини. А що може бути краще для хлопчаків, ніж футбол? Особливо в спеціалізованій секції, під керівництвом найкращих тренерів країни.

З 1-го вересня до 1-го листопада кожні вихідні в дитячо-юнацькій школі «Динамо» ім. Валерія Лобановського проходить набір дітей. Хто знає, можливо, через десяток років хтось із нинішніх конкурсантів займе гідне місце у складі «Динамо». Про те, як проводиться набір і які вимоги пред'являються до потенційних футболістів, розповів старший тренер ДЮФШ «Динамо» Анатолій Крощенко:

- Цього року проводимо набір дітей різних вікових груп: починаючи з 2001-го року народження і закінчуючи 11-річними хлопцями. Діти, які грають в інших клубах, також часто приходять на перегляд, ми нікому не відмовляємо. З наймолодшими вихованцями працюють два тренери – Ястребинський і Хмельницький. У кожного з них буде дві групи по 20 чоловік. Отже всього зможемо прийняти 80 чоловік. Відзначу, що одна група вже укомплектована.

На жаль, зараз немає такого напливу юних футболістів, як в попередні часи. Якщо раніше у вихідні приходило по 200 чоловік, то зараз по 12-13. Тестування включає вправи на гнучкість, спритність і швидкість. Технічні елементи до уваги поки не приймаємо. Щоб дитина пройшла відбір, вона має, в першу чергу, добре пробігти дистанцію 15 метрів. Це найголовніше. Також в обов'язковий комплекс вправ входить стрибок з місця в довжину і двостороння гра.

Якщо дитина не була зарахована через посередні результати за швидкістю, але він достатньо координований або краще, ніж інші, проявив себе у грі, ми можемо залишити такого хлопця. Але футбольна школа «Динамо» – це не група «Здоров'я»! Сюди не приводять дітей, щоб вони схуднули. До того ж, деякі батьки хочуть бачити свого сина футболістом більше, ніж їх дитина має бажання займатися футболом. Звичайно, це не правило, а, скоріше, виключення. Але подібні випадки зустрічаються.

Що мають знати батьки? Гадаю, вони нічим не можуть допомогти. Якщо в дитини є талант, тренери це відразу визначать. Якщо юний футболіст пробіг 15 метрів за 3 секунди, тренери готові самі купити мамі торт і шампанське. І я говорю цілком серйозно. Якби ви тільки знали, наскільки рідко таке буває. Часто наші тренери самі ходять по школах і розвішують оголошення про набір. У нас змінився менталітет, у дітей з'явилися значно більше захоплень. Наприклад, ті ж комп'ютери. Спортом мало хто хоче займатися. Це одна з наших проблем.

Багато батьків питають про перспективи дітей. Щось конкретне зараз відповісти дуже складно. Адже навіть в 18 років невідомо, чи буде футболіст грати за першу команду. За прикладами далеко ходити не потрібно. Серед тих, що подають надії, ходять Кравець, Зозуля, Допілка, які є випускниками школи. Їх вже пробували, давали грати, але не вистачає стабільності. А до нас потрапляють 7-8-річні хлопчики, яким, як мінімум, 10 років ще доведеться серйозно працювати. На них чекає етап, на якому футбол – не захоплення, а старанна праця. Тут все залежить тільки від самої дитини.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер