»Динамо» – «Шахтар»: дербі загальноукраїнського масштабу

»Динамо» – «Шахтар»: дербі загальноукраїнського масштабу

Футбольне протистояння Києва і Донецька, «Динамо» і «Шахтаря» – найпринциповіше в українському чемпіонаті. Перемога в цьому матчі завжди на вагу золота. Незалежно від того, які місця займають команди в турнірній таблиці на даний момент, на цей поєдинок очікують із великим нетерпінням.

За час існування чемпіонату незалежної України щосезону команди з’ясовували стосунки на футбольному полі. За цей відрізок часу було проведено 33 матчі. Перевага на боці «Динамо» – 15 перемог. 11 поєдинків закінчились нічиєю, а в семи перемогу святкував «Шахтар». Різниця м’ячів на користь «Динамо» – 52:36.

Найпопулярніші рахунки в принциповому протистоянні – 2:1 і 1:1. Такі результати фіксувались по 6 разів. Найрезультативнішим же став поєдинок 13-го чемпіонату України (сезон 2003/2004), коли «Динамо» в Донецьку обіграло «Шахтар» із рахунком 4:2.

Один матч між командами взагалі є унікальним. У сезоні 2001/2002 в Донецьку «Шахтар» виграв із рахунком 2:0…не забивши при цьому жодного гола! Обидва м’ячі на рахунку динамівських захисників Федорова і Гавранчича, які влучили у власні ворота.

Найкращими бомбардирами протистояння є Сергій Ребров і Андрій Шевченко збоку «Динамо» (на рахунку колишніх динамівців по 5 забитих м’ячів), а Андрій Воробей (на даний момент виступає в «Дніпрі») і Жадсон – збоку «Шахтаря» (по 4 результативних удари).

Зауважимо, що на виїзді наша команда не програє вже більше трьох років – з 16 червня 2005 року. В останньому турі сезону 2004/2005 «Динамо» грало із «Шахтарем» у Донецьку, і в напруженій боротьбі, завдяки голу Жадсона в компенсований арбітром час, «гірники» спромоглися вирвати перемогу. З тих пір «Динамо» провело 51 матч на різних стадіонах України, вигравши з них сорок (при 11 нічиїх).

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер