Дуду – мініатюрний бразилець із міцним характером

Дуду – мініатюрний бразилець із міцним характером

У столицю України Дуду приїхав не просто як перспективний 19-річний виконавець, який володіє чудовими швидкісними якостями, хорошою технікою та поставленим ударом, а як чемпіон світу серед молодіжних команд, де за збірну Бразилії у фіналі здолав Португалію, протягом турніру забивши три м'ячі...

Дві сторони медалі

Але, як то кажуть, у медалі завжди є й інша сторона: перебравшись у «Динамо» наприкінці літа, Дуду пропустив всю передсезонну підготовку команди, що не могло не позначитися на його виступах в новому клубі.

Номінальний крайній півзахисник, який однаково успішно може зіграти як на флангах, так і в центрі, дебютував у чемпіонаті України вже через два тижні після підписання контракту, відігравши в матчі з «Іллічівцем» 18 хвилин, а ще через 10 днів провів повний кубковий матч проти «Кременя», забивши третій і переможний гол киян.

Але на ранньому етапі перебування в новій команді пробитися в основу, маючи в головних конкурентах лідерів «Динамо» і збірної України Андрія Ярмоленка та Олега Гусєва, було б непросто будь-якому футболісту, і Дуду міцно «засів» на лаві запасних. За весь минулий сезон він провів лише чотири матчі за першу команду в чемпіонаті України, стабільно з'являючись на полі раз на місяць, але все ж зумів записати до свого активу гол у ворота «Зорі». Встиг він дебютувати і на європейській арені в Лізі Європи, коли в матчі 3-го туру групового турніру в програному поєдинку з «Бешикташем» (1:0) на 82-й хвилині поєдинку вийшов на заміну замість не когось, а Андрія Шевченка.

У стартових турах нинішнього чемпіонату України, коли у команди Юрія Сьоміна трапилася ахова ситуація із захисниками і Олег Гусєв змушений був грати в обороні як на правому фланзі, так і на лівому, Дуду знову отримав шанс проявити себе. Хоча, правду кажучи, основним футболістом бразильця назвати було складно: у шести матчах чемпіонату України, проведених у поточному сезоні ще за колишнього наставника, лише один бразилець провів «від дзвінка до дзвінка», а ще в чотирьох зіграв лише перший тайм, а в єдиному матчі, де Дуду провів 78 хвилин (поєдинок 5-го туру ЧУ з «Волинню») він віддав гольовий пас на Ніко Кранчара. У кваліфікації Ліги чемпіонів і груповому турнірі, як і в матчі Кубка України з «Шахтарем», за Юрія Сьоміна Дуду участі не брав.

З дубля в основу

З приходом на тренерський місток Олега Блохіна запасатися терпінням потрібно не тільки вболівальникам, але і, в першу чергу, футболістам. Дуду взагалі був на певний час відправлений до «дубля», де провів жовтень і початок листопада, зігравши чотири матчі (два по 90 хвилин) і забив чудовий гол у ворота молодіжної команди «Металіста». Від очей нової тренерської команди, напевно, не сховалося бажання бразильця, його постійна націленість на чужі ворота, а також швидкість і дриблінг, які він демонстрував у цих зустрічах. А, враховуючи тривалу серію команди без перемог і невпевнену гру флангових півзахисників, у Дуду з'явився хороший шанс пробитися в основу. До того ж на руку футболісту виявилася і травма правого захисника «біло-синіх» Данило Сильви, у зв'язку з якою на його позицію змушений був переміститися Олег Гусєв. І цього разу бразильцеві вистачило 23-х хвилин у матчі із запорізьким «Металургом» і 15-ти в грі з донецьким «Металургом», щоб дебютувати в Лізі чемпіонів і заслужити місце в стартовому складі на матч із ПСЖ, «посадивши» на лаву запасних Андрія Ярмоленка. У цьому матчі Дуду діяв на обох флангах, не боявся брати гру на себе і регулярно завдавав небезпечних ударів по воротах Сірігу. У підсумку саме 20-річний бразилець, на думку читачів офіційного сайту «Динамо», став кращим у нашій команді в тій зустрічі, набравши 7,2 бали.

Логічним виглядала і подальша поява Дуду (його конкурент по позиції Ярмоленко залишився в запасі) і в матчі з київським «Арсеналом», що завершився перемогою «Динамо» - 4:0 (на рахунку бразильця відмінний гольовий пас зовнішньою стороною стопи на Брауна Ідейє).

У наступній виїзній грі з «Говерлою» півзахисник зумів не лише забити, але й віддати результативний пас на все того ж Ідейє. Маючи три гольові передачі в активі, Дуду зрівнявся за цим показником з Мігелем Велозу та Андрієм Ярмоленком і ділить з цими футболістами третій рядок у рейтингу асистентів «Динамо» в поточному сезоні.

Які перспективи у Дуду навесні 2013-го? Звичайно ж, багато буде залежати від його роботи на зимових зборах. Зараз же приємно констатувати факт того, що команда, перебудовуючись на нові рейки, з акцентом гри на флангах, отримала цілком боєздатну одиницю, а це не може не радувати.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер