Друзі «Динамо» в США: «Допомогти Україні в складний час»

Друзі «Динамо» в США: «Допомогти Україні в складний час»

Одна з найбільших та найактивніших українських діаспор знаходиться в Сполучених Штатах Америки. Багато колишніх українців, незважаючи на всю свою зайнятість і купу поточних проблем, продовжують підтримувати тісні відносини з Україною, роблячи все можливе, щоб зв'язки між країнами були якомога тіснішими. Багато років поспіль у Нью-Йорку проводиться турнір пам'яті Валерія Лобановського, який встиг стати однією з найважливіших подій у спортивному житті країни і місцем зустрічі однодумців. А кілька років тому на запрошення діаспори легенди «Динамо» Андрій Біба та Володимир Мунтян, а також віце-президент клубу Олексій Семененко гостювали в Нью-Йорку, провідавши капітана «золотої» команди-1961 Віктора Каневського та провівши ряд дружніх зустрічей із українською громадою. Тісні контакти з американськими друзями всіляко підтримує президент «Динамо» Ігор Суркіс, розуміючи їхню важливість і актуальність у наш час.

Хто ж ці люди, які настільки трепетно бережуть зв'язок з Україною, які всіма силами допомагають нашій країні, і які продовжують щиро вболівати за «Динамо»? Можливо, їхні імена мало що скажуть футбольним уболівальникам, але у своєму колі, серед українців Америки, це авторитетні та шановані люди, з чітко вираженою громадською та життєвою позицією. Перш за все, варто назвати екс-киян Марка Шнайдера, який досяг успіху у сфері туристичного бізнесу, Алека Тейтеля не менше успішного банкіра, і Йосипа Тартаковського, відомого в Брукліні та на Брайтоні фармацевта і одночасно президента нещодавно зареєстрованої громадської організації ветеранів спорту. А ще - Павла Маковського, главу Асоціації вихідців з України в США.

Друзі, як відомо, пізнаються в біді. І зараз, коли на території нашої країни ведуться бойові дії і гинуть люди, їх допомога і увага в рази важливіша, ніж в мирний час. Днями на рідній землі побував Павло Маковський. Велика частина його життя пройшла на Київщині, де він обзавівся сім'єю, працював і, зрозуміло, всієї душів вболівав за улюблене київське «Динамо». У 1996 році волею обставин сім'я Маковських емігрувала в Америку, в місто Нью-Йорк. Павло знайшов себе на новому місці, але при цьому і зв'язки з батьківщиною не втрачав, активно займаючись громадською діяльністю. Заснована ним Асоціація об'єднує кілька сотень людей, які щиро люблять Україну, бажають батьківщині процвітання та єднання з родиною вільних країн.

Трагічні події на сході України не залишили байдужими Павла Маковського. У Києві він передав зібрану його родиною допомогу для військовослужбовців, які перебувають на лікуванні у Головному військовому клінічному госпіталі Міністерства оборони України, провів ряд зустрічей з представниками влади. Більш докладно про свою громадську діяльність Маковський розповів журналісту офіційного сайту ФК «Динамо» (Київ).

- Події, які відбуваються в Україні в останній рік, не залишають байдужими нас, українців, що проживають в Сполучених Штатах Америки. Багато хто вважає своїм обов'язком допомогти країні в складну хвилину. Нинішній візит до Києва вважаю для себе ознайомчим. Від імені очолюваної мною Асоціації постарався налагодити контакти з політичними та діловими колами України, зрозуміти, що в першу чергу потрібно країні і людям в складну хвилину. Також від себе і дружини Наталії, від дочки Ольги і сина Олексія надали допомогу пораненим солдатам української армії. Волонтери допомогли організувати зустріч, провели в реанімаційне відділення. Мене вразили мужність і стійкість цих хлопців, це справжні герої нашого часу.

- Розуміючи можливості і вплив США у світі, українська діаспора якось може вплинути на більш активні дії наших союзників?

- Ми цим активно займаємося, намагаємося лобіювати інтереси України на всіх можливих рівнях, широко піднімаємо проблему в пресі, в суспільному середовищі. Зрозуміти, чим ми сьогодні можемо допомогти Україні, як це зробити максимально оперативно і ефективно, і було моїм завданням в дні перебування в Києві.

- Уже майже двадцять років ви живете в Америці. Що вас пов'язує з «Динамо», вдається стежити за грою команди?

- Люди, які народилися і виросли в Києві, до кінця своїх днів будуть віддані одній команді. На футбол я почав ходити в 60-х роках, прекрасно пам'ятаю прекрасну команду Віктора Маслова і «золоті» десятиліття роботи Валерія Лобановського. У передмісті Нью-Йорка живе легендарний динамівець Віктор Канєвський. Кілька років тому українська діаспора організувала зустріч Віктора Ізраїлевича з Володимиром Мунтяном та Андрієм Бібою. Прийшло багато людей, навіть на іншому боці земної кулі пам'ятають і поважають цих чудових людей і футболістів. А особисто мені з розвитком технологій не складає труднощів стежити на нинішніми виступами динамівців, радіти їхнім успіхам і переживати за невдачі.

* фото А.Лукацький

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер