«Динамо» опановує новий напрям: подробиці презентації першого кібергравця «біло-синіх»

«Динамо» опановує новий напрям: подробиці презентації першого кібергравця «біло-синіх»

ФК «Динамо» першим з українських спортивних клубів відкрив абсолютно новий напрям, іміджевий проект, який спрямований на популяризацію клубу - напрям кіберспорту.

Очолив цей прогресивний напрям Іван Булавка, саме він став ініціатором входження «Динамо» у світове «кіберфутбольне» співтовариство та залучення до виступів під клубними кольорами найкращого представника цієї ігрової дисципліни в Україні.

До речі, завдяки досягненням спортсменів, Україна входить до Топ-5 кіберспортивних країн світу. Однак, оскільки в Україні цей вид спорту поки офіційно не визнаний, а також через вкрай малу кількість у країні професійних команд, багато талановитих спортсменів змушені виступати за іноземні клуби.

Відтепер у найпопулярнішій у світі електронній грі не лише серед уболівальників, але і серед самих професійних футболістів, «Динамо» буде офіційно представлене найкращим вітчизняним кіберфутболістом.

Це чемпіон України 2016 року у дисципліні FIFA16, переможець 12 з 15 «живих» (LAN) турнірів з FIFA16 у 2016 році, 3-разовий чемпіон Кубка Києва, учасник чемпіонату світу 2016 року в Парижі Віталій Муха.

Як і належить новому гравцю, перед презентацією Віталій отримав від клубу ігрову футболку, яку одразу вдягнув і вже у ній постав перед об’єктивами телекамер журналістів, яких, до речі, на прес-конференції було багато.

Новина про презентацію ще напередодні викликала чималий резонанс у веб-просторі і стала топ-темою для обговорень серед уболівальників. І під час самої прес-конференції запитань було більше, ніж до головних тренерів команд перед або після будь-якого матчу за останні кілька сезонів.

Разом із представленими вище новими для журналістів спікерами відповідь перед представниками ЗМІ тримали вже давно всім відомі представники клубу - віце-президент і прес-аташе Олексій Михайлович Семененко та президент офіційного Фан-клубу «Динамо» Сергій Михайленко.

Останній виразив думку вболівальників, що ця подія є довгоочікуваною і водночас радісною для багатьох прихильників «Динамо».

Звісно, іншою довгоочікуваною подією для поціновувачів ігор серії FIFA, а таких, безумовно, дуже багато серед фанатів «біло-синіх», є поява клубу у самій грі. Саме про це спочатку поцікавилися журналісти, після чого запитання посипалися одне за одним. До вашої уваги найцікавіші з них, а також відповіді учасників прес-конференції.

- Київське «Динамо» відсутнє у FIFA-17. Чи збираєтеся ви виходити на зв'язок із розробниками, щоб наступного року клуб був представлений у цій популярній грі?

Олексій Семененко: Зараз складно говорити про те, що буде за рік. Подивимося, як буде розвиватися цей напрямок. Співпрацюючи з командою Івана Булавки, безумовно, ми будемо радитися з людьми, які в цьому розбираються. Якщо це буде перспективно і вигідно для клубу, безумовно, будемо розвиватися в цьому напрямку. Звичайно, створення кіберфутбольної команди «Динамо» ми розглядаємо як іміджевий проект. Тому ми і запросили до нашого клубу найкращого у країні гравця.

- Чи є у планах матчеві зустрічі з іншими клубами?

О.С.: Безумовно, плануються! Все це у нас буде, але спочатку треба стартувати. У майбутньому побачите і матчі, і турніри.

- Скільки часу вам знадобилося, щоб прийняти рішення про залучення до кіберфутболу «Динамо»?

О. С.: Особисто мені знадобилося десь хвилин п'ять, а президенту клубу Ігорю Суркісу – ще менше, напевно, секунд 15. Детальніше про підготовку до цього кроку розповість Іван.

Іван Булавка: Насправді, на те, аби закласти підгрунтя та підготуватися до запуску такого проекту, пішло чимало часу. Ми виконали великий обсяг роботи, а вже саме рішення було прийнято дуже динамічно.

- Віталію, запитання до вас. Ми знаємо, з чого складається день звичайного футболіста, як він готується. А як щодо кіберфутболіста?

Віталій Муха: Нічого особливого. Раніше для мене це було не більше ніж хобі, а от останні два роки я вже займаюся цим професійно. Тренувальний режим у кожного особистий. У мене нормованого графіка з ранковими і вечірніми тренуваннями та іграми по вихідних немає. Все залежить від настрою: якщо він хороший, можна потренуватися і зіграти. Тренуюся під час турнірів, які проходять онлайн.

І. Б.: Додам, що одна із задач, яка стоїть переді мною і Віталієм, крім його спортивних досягнень, це робота по формуванню кіберспортивної школи «Динамо» і виведення її на професійний рівень за прямою аналогією з футболом. Якщо конкретніше, на найближчий рік у нас є конкретний план, а також стратегія трирічної перспективи. Серед напрямків – організація і проведення найбільших кіберспортивних турнірів в Україні. Це ще й бізнес-проект, тому не хочемо відкривати всі карти відразу.

У структурі кіберспорту тільки формуються клубні змагання і клубна атрибутика, але вже однозначно виділяється професійний клубний футбол. У цілому ряді країн вже формуються паралельні зі професійними киберспортивні футбольні ліги, у яких беруть участь команди професійних футбольних клубів: це Іспанія, Німеччина, Великобританія. Ставимо перед собою мету створити кіберспортивний клуб «Динамо», можливо, це пришвидшить розвиток кіберспорту і у країні та допоможе популяризації футболу.

- Віталію, якою командою ви найчастіше граєте у FIFA, враховуючи відсутність у грі «Динамо»?

В. М.: Останнім часом популярна схема, коли вибираєш чотири команди і граєш ними по колу. Основні найпопулярніші команди – це «Реал». «Барселона», «Баварія». Торік був популярним ще й «Ювентус».

- Представники яких країн задають моду, домінують у кіберфутболі?

В. М.: Напевно, найсильніші - британці. Хоча однозначно важко відповісти, адже минулий чемпіонат світу виграв француз, а до цього – датчанин.

- Кіберфутболисти міжнародного рівня – це любителі чи професіонали? Чи можна поєднувати кіберспорт з основною діяльністю або професією в реальному житті?

В. М.: Так, наприклад, на чемпіонат світу я їхав, як любитель, хоча у мене вже був досвід участі в хороших міжнародних турнірах. А у професіоналів є контракт. Ще не так давно у мене була інша основна професія, але хобі її витіснило і навіть замінило. Хоча кіберспорт я відкрив для себе відносно нещодавно. Першим великим турніром, на якому я зіграв, був відбір на чемпіонат світу в минулому році.

- Зараз кажуть, що потрібно відволікати дітей від комп'ютерів, а кіберспорт, навпаки, пропагує віртуальний світ. Чи не шкодить він суспільству?

І. Б.: Ми реагуємо на сучасні тенденції та реалії, на попит аудиторії, на те, що цікавить людей. У той самий час наша діяльність спрямована у тому числі на те, щоб у такий спосіб повернути дітей і на реальне футбольне поле. Це одне з наших завдань.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер