«Динамо» Київ – «Зоря» – транзит

«Динамо» Київ – «Зоря» – транзит

Перший серйозний перехід вихованця київського «Динамо» до «Зорі», а ним виявився майбутній бронзовий призер мюнхенської Олімпіади-72 В’ячеслав Семенов, відбувся в 1969 році. Провівши свої найкращі сезони у Ворошиловграді (як тоді називався Луганськ), він у 1974-му ненадовго повернувся до табору «біло-синіх». Наступним виявився в 1970-му році не хто інший, як Йожеф Сабо, який після десятьох років, проведених у «Динамо», відіграв за «Зорю» повний союзний чемпіонат (27 ігор, 6 голів).

У 70-ті потік став рухатися у двох напрямках. Спочатку корінний киянин Володимир Онищенко перейшов у 1971-му році до «Зорі» і, вигравши там золото чемпіонату СРСР 1972 року, в 1973-му повернувся до рідного «Динамо».

У 1972-му році захисник «Зорі» Михайло Фоменко отримав пропозицію від «Динамо», від якої не зміг відмовитися, так само як і його колега по амплуа Сергій Кузнецов у 1974-му. Обидва в 1975-му стали володарями Кубка володарів Кубків УЄФА, а Фоменко до того ж тривалий час був капітаном динамівців. Останнім гучним взаємообміном цього періоду став перехід із «Зорі» до «Динамо» в 1976-му році талановитого півзахисника Олександра Бережного, який спочатку блискуче проявив себе в команді Валерія Лобановського, але потім через проблеми з дисципліною практично зник із великого футболу.

У 80-ті значущими стали трансфери із «Зорі» до «Динамо» Василя Євсеєва та Олександра Заварова. Обидва були запрошені до динамівського колективу в 1983-му і класно проявили себе в найтитулованішому клубі країни, особливо Заваров, який став справжнім улюбленцем київської публіки.

У 90-ті найвагомішим виявився переїзд із Луганська до Києва атакуючого півзахисника Юрія Грицини, якому судилося двічі вписати своє ім'я до славетної історії «біло-синіх». Спочатку він 27 жовтня 1991 забив останній гол «Динамо» в чемпіонатах СРСР (перемога в Донецьку над «Шахтарем» 2:1), а потім 7 березня 1992 відкрив рахунок динамівським голам і в чемпіонаті незалежної України (перемога на Республіканському стадіоні в Києві над «Металістом» 2:1).

Повернімося до наших днів і до майбутнього протистояння «Зорі» та «Динамо». У складі «біло-синіх» присутній, але через дискваліфікацію не вийде поле Денис Гармаш, який народився в селищі Міловому, що неподалік від Луганська, і робив перші кроки в Луганському училищі фізичної культури. За «Зорю» він ніколи не грав, а всі його нинішні досягнення пов'язані виключно з київським етапом кар'єри.

У наших суперників, навпаки, є ціла група гравців, які неодноразово приміряли футболку різних за рангом команд «Динамо». Серед них захисник Євген Лозинський («Динамо-3» та «Динамо-2» із 1999 до 2004, 75 матчів, 4 голи), його партнер по обороні Григорій Ярмаш («Динамо-3» та «Динамо-2» 2002-2005 , 83 ігри, 2 голи), півзахисник Вадим Мілько («Динамо-3», «Динамо-2» та «Динамо» із 2002 до 2008 роки, 105 матчів, 14 голів), і, нарешті, Лакі Ідахор (на фото), який провів у період з 2000-го до 2003-й роки за динамівську основу 27 ігор і забив п'ять м'ячів.

Нагадуємо, що гра 29-го туру Прем'єр-ліги між «Зорею» та «Динамо» розпочнеться 2 травня о 19.00.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер