«Динамо Київ ТБ»: від YouTube - до клубного відеоканалу

«Динамо Київ ТБ»: від YouTube - до клубного відеоканалу

На носі - рубіж у 100 тисяч підписників і престижна «Срібна кнопка» від знаменитого сервісу. Утім, як розповів продюсер каналу Євген Козаченко, плани його творчої групи є куди серйознішими.

А виникло «Динамо Київ ТБ» у 2004 році за ініціативою Сергія Полховського, який керував тоді динамівською прес-службою. Продукований новим підрозділом клубу якісний і оперативний відео-контент насамперед був необхідний уболівальникам. Відтоді вони отримали можливість ближче познайомитися з гравцями і тренерами динамівських команд різних вікових категорій, заглянути за куліси футбольної кухні, як і зробити приємний екскурс в історію.

Ця опція і нині вкрай затребувана користувачами офіційного сайту «Динамо», який уже досяг позначки в 1,5 млн. відвідувань за місяць. Ідея ж створення повноцінного клубного каналу до пори до часу не мала реальних обрисів, оскільки технічно могла бути здійснена лише у форматі ефірного або супутникового ТБ. Інакше кажучи, стала би вельми і вельми дорогим проектом.

- Свого часу я працював на ТВ і журналістом, і керівником проектів, - розповідає Євген Козаченко. - У 1999 році мене задіяли в організації показу матчів Ліги чемпіонів на Першому Національному. Трансляції були різноплановими - з дискусіями в студії і прямими включеннями зі стадіону. Наскільки ж це було непросто! Перший Національний по суті використовував усю свою міць - із залученням максимальної кількості пересувних телевізійних станцій - так званих ПТСок. І ще довгий час прямі трансляції залишалися дорогим задоволенням, яке могли дозволити собі лише великі телекомпанії.

Наблизитися до мрії, уникнувши при цьому невиправдано великих інвестицій, дозволила лише поява сучасних інтернет-платформ. Вибір припав на найбільш популярну з них - сервіс YouTube, що надає можливість абсолютно безкоштовно поширювати по всьому світу контент власного виробництва. Канал «Динамо Київ» був зареєстрований тут у 2014 році, ставши ще однією відео-вітриною клубу і відразу здобувши величезну популярність у вболівальницькому середовищі.

undefined

- По суті, це була справжня революція в розвитку IPTV та інтернет-технологій, - продовжує Євген. - Весь процес різко подешевшав, зате якість одержуваної «картинки» стала незрівнянно вищою. У результаті зараз невеликим колективом і за порівняно скромних фінансових вкладень можна досягати візуального результату, про який раніше таким студіям, як наша, можна було лише мріяти.

За чотири роки число підписників каналу «Динамо Київ» на YouTube практично досягло 100 тисяч - це чи не вдвічі більше аналогічного показника донецького «Шахтаря», чия сторінка була зареєстрована там же у 2010-му.

- Ми не замикаємося на конкуренції з колегами з українських клубів, - підкреслює мій співрозмовник. - Орієнтуємося на найкращі зразки європейського комунікаційного ринку, стежимо за роботою лідерів. Що до «Шахтаря», то маючи залізну підтримку в особі медіа-холдингу «Україна» і зокрема каналів «Футбол 1/2», донецький клуб може дозволити собі, так скажемо, не викладатися на повну при освоєнні інтернет-платформ.

Нам же не скористатися YouTube з його можливостями було б неприпустимо. А фішкою динамівського каналу вже стали регулярні прямі трансляції. Мова про матчі юнацького і молодіжного складів, а також контрольних іграх першої команди. Її підготовчі збори ми висвітлюємо докладно, крім репортажів із тренувань та інтерв'ю демонструючи всі спаринги. Саме завдяки їм настільки швидко зросла кількість наших підписників.

Ще одним кроком назустріч уболівальникам стало укладена недавно угода з компанією «1+1 Медіа», що дозволило «Динамо Київ ТБ» показувати домашні матчі «біло-синіх» у чемпіонаті та кубку країни. Тобто, відтепер на клубній сторінці в YouTube ми можемо демонструвати ту ж картинку, яку пропонує глядачам і ТБ - канал «2+2», і при цьому додавати до неї контент власного виробництва.

- Навіть не дивлячись на те, що наші права тут не є ексклюзивними, вони все одно дають можливість упакувати і видати в ефір повноцінний динамівський продукт, - розставляє акценти продюсер. - Прем'єра нового матчевого шоу відбулася 2 вересня - у день гри з «Карпатами».

Глядачеві пропонувалося півгодинне прев’ю, заповнене матеріалами, які підігрівають інтерес до поєдинку - історією взаємин суперників, ексклюзивними відео з роздягалень і прибуття команд на стадіон, виїзною студією з коментарями експертів. Крім того, ми залишалися в ефірі в перерві та після фінального свистка, підсумувавши трансляцію розбором гри, показом найцікавіших її моментів, а також живими коментарями головного тренера і одного з футболістів.

При цьому ми намагалися створити для вболівальників «Динамо» домашню атмосферу: якщо ти з нами - заходь у гості. У нас усе підпорядковано інтересам клубу, і коментаторам не доводиться приховувати своїх симпатій.

undefined

Такий формат припав фанам до душі - навіть на тлі поразки нашої команди підсумкова статистика це наочно продемонструвала. Залишається ще чимало технічних моментів і нюансів, над вдосконаленням яких нам належить попрацювати, проте початок покладено. Не сумніваюся, що в будь-якому випадку подібні ефіри допоможуть максимально зблизити глядачів і команду.

Ну а підготовка до домашнього матчу з «Десною», який відбудеться найближчої неділі, 23 вересня, уже йде повним ходом. Хто ще не встиг до нас приєднатися - ласкаво просимо!

За словами Євгена Козаченко, його творча група почала активну реалізацію нової концепції YouTube каналу, і найближчим часом на глядачів чекає поява великої кількості нових рубрик і свіжих матеріалів.

- Ні мені, ні директору «Динамо Київ ТБ» Сергію Полховському зовсім не потрібно винаходити велосипед або підглядати за сусідами, - посміхається він. - Усі ходові формати YouTube уже відпрацьовані - причому не лише на футбольних каналах. А будь-яка нова тенденція поширюється моментально - як вірус. Тому і у нас є чітке уявлення, що і як робити.

Коштовне обладнання вже не є такою необхідною, адже якісне відео для YouTube знімається звичайним смартфоном. Питання лише в людському ресурсі - професіоналах, здатних реалізувати задумане. Не будемо забувати, що крім розробки нових напрямків, про які я говорив, наша група вирішує і безліч поточних завдань, забезпечуючи клуб усією необхідною відео-промо-продукцією.

На щастя, керівництво повністю розділяє наші погляди і надає всіляку підтримку. Я не сумніваюся, що ми продовжимо рухатися вперед, а армія підписників «Динамо» продовжить розширюватися. До кінця року розраховуємо збільшити її принаймні в півтора рази, так само як збільшити в півтора рази і кількість переглядів відео на нашому каналі.

undefined

Згідно з даними YouTube, тут цільова аудиторія «Динамо» - публіка від 19 до 35 років. Тобто молоде покоління, для якого використання цифрових сервісів є зручним і звичним.

- Очевидно, що традиційні медіа стрімко втрачають свої позиції, - констатує Євген Козаченко. - Молодь по-іншому сприймає інформацію, на передній план виходить її відповідність духу часу, оперативність, актуальність. Це необхідно враховувати і пропонувати користувачу саме такий продукт.

Природно, ми з великою повагою ставимося до вболівальників усіх вікових категорій, проте зобов'язані крокувати в ногу з часом. У тому числі - думати про майбутнє, намагаючись прищепити любов до футболу, залучити до динамівської сім'ї й дитячу аудиторію. Якщо не зробити цього зараз, потім може бути пізно. Тож і без серії програм для самих маленьких на нашому каналі не обійдеться - як то кажуть, стежте за анонсами.

Безумовно, YouTube із його функціональністю і доступністю, відкрив перед «Динамо Київ ТБ» нові горизонти, проте реалізувати весь комплекс наявних у клубу можливостей він усе ж не дозволяє. Причина тому - правові обмеження.

- Так, ми не можемо демонструвати тут фрагменти матчів Ліги чемпіонів і Ліги Європи, адже в цьому випадку у взаємодії «Динамо» та УЄФА бере участь третя сторона - компанія Google, яка власне і надає сервіс YouTube, - уточнює Євген. - Те ж стосується, до речі, і інших відомих інформаційних майданчиків - таких, як, наприклад, Facebook або Twitter.

Як можна подолати цю перешкоду? Шляхом створення власної – офіційної – відео-платформи. Це, звичайно, потребуватиме інших технічних рішень, однак в її рамках клуб отримає всі необхідні права, а значить, зможе в повному обсязі задовольнити побажання вболівальників. Такий ресурс дозволить показувати всі матчі, у яких бере участь команда – чи то внутрішні турніри, чи то єврокубки.

Продюсер «Динамо Київ TV» пояснює, що навіть після початку роботи в новому форматі YouTube канал не втратить своєї актуальності.

- Обидва сервіси, - говорить він, - цілком можуть функціонувати паралельно. На сьогодні наше завдання по максимуму освоїти всі ті можливості, які надає YouTube, залучити сюди ще більшу глядацьку аудиторію. А вже потім ми запропонуємо їй, так би мовити, преміум-продукт, - офіційну клубну платформу з куди більшим рівнем можливостей.

Використання цієї платформи для вболівальника не буде пов'язане з якимись додатковими технічними складнощами - як і у випадку з YouTube, достатньо мати звичайний гаджет і доступ в Інтернет. Грубо кажучи, різнитися будуть лише посилання для кліка.

Всі питання, пов'язані з удосконаленням, лягають на плечі клубу, якому потрібні не лише ресурси для зберігання величезного пласту медіа-інформації, але і для її безперебійної передачі користувачам. Бували випадки, коли під час прямої трансляції їхня кількість перевалювала за 30 тисяч, а це дуже серйозне навантаження. Однак з урахуванням того бурхливого темпу, з яким вдосконалюються комунікаційні технології, упевнений, ми зможемо втілити задумане в життя.

Цим шляхом пішли багато європейських клубів. Вони виходять на своїх фанів через різні інтернет-сервіси, але при цьому основну аудиторію все ж намагаються завести на офіційний канал. Туди, де можна реалізувати максимум своїх прав і маркетингових можливостей.

Зрозуміло, що такі гранди, як «Реал», «Челсі» або «Мілан» давно мають супутникові канали. Ще десять років тому це була ознака якоїсь елітарності - зараз же завдяки технічному прогресу навіть клуби меншого калібру кинулися активно розвивати свої цифрові ресурси. І не дивно, що вони потихеньку тиснуть на УЄФА, прагнучи вибити для себе ще більше преференцій. Як підсумок, сьогодні, нехай і з цілою низкою обмежень, права клубних ТВ на матчах єврокубків практично прирівняні до прав офіційних бродкастерів.

undefined

Де-факто, клубна відео-платформа існує і у «Динамо» - мова про розташований на офіційному сайті порталі video.fcdynamo.kiev.ua. Це той фундамент, на якому можна відбудовувати майбутню піраміду. Сподіваюся, що за належних інвестицій уже наступного року повноцінний клубний канал, який дозволить представити «Динамо Київ» у всій красі, буде запущено.

footclub.com.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер