Дайніус ГУДАЙТІС: «На Ateitis Cup «Динамо» може зустрічатися з топ-командами»

Дайніус ГУДАЙТІС: «На Ateitis Cup «Динамо» може зустрічатися з топ-командами»

Уже кілька років поспіль команди ДЮФШ «Динамо» ім. Валерія Лобановського наприкінці лютого - початку березня беруть участь в традиційному міжнародному футбольному турнірі Ateitis Cup, який проходить в столиці Литви - Вільнюсі.

У лютому змагання пройшли серед футболістів 2004 року народження, і переможцем стало «Динамо» U-14. А в середині березня розпочнеться турнір для гравців на рік старших, в якому також буде представлений наш клуб. Ateitis Cup вперше відбувся дев'ять років тому, а тепер проводиться два рази на рік - восени та навесні для хлопців дванадцяти вікових категорій: від U-6 до U-17, а також серед дівчаток. Про те, як зароджувався і розвивався турнір, ми поцікавилися у його організатора і спортивного директора - Дайніуса Гудайтіса:

- Я створив цей турнір дев'ять років тому, перші змагання ми провели навесні 2010-го року. Вони пройшли успішно і завоювали популярність, тому наступний турнір відбувся восени.

- Як у вас з'явилася ідея створити його? Що вас надихнуло?

- Ми багато їздили до Данії і інших країн, де подібні змагання вже проводилися, і як раз під час однієї з таких поїздок, я подумав, а чому б нам не зробити те ж саме у Литві. У кожного турніру є плюси і мінуси, сильні і слабкі сторони. Наприклад, у Данії приваблювала широка географія, величезна кількість команд - майже з 40-ка країн, але не влаштовував аматорський рівень, грали не професійні академії. У себе в Вільнюсі ми вирішили це виправити, і зараз за винятком однієї-двох вікових груп, у нас грають професійні команди, це 95% учасників. Це не фестиваль, на якому грають шкільні команди або збірні класу. Тому і топ-клубам цікаво у нас грати, адже тут, як я вже сказав, вони зустрічаються з професійними академіями.

Спочатку Ateitis Cup ми проводили тільки восени, а десь на третій-четвертий рік захопили і весну, оскільки він став дуже популярним, особливо, в період пауз у регулярному сезоні. Діти мають грати у футбол постійно, тому ці дати виявилися зручними для всіх. Зараз у нас вже стільки бажаючих, особливо, навесні, що ми не в змозі всіх прийняти. У березні буде проходити турнір у трьох вікових групах - це 50 зарубіжних команд, півтори тисячі дітей. Київське «Динамо» до нас також приїжджає вже кілька років поспіль.

- Зараз бажаючих взяти участь в турнірі хоч відбавляй?

- Безумовно, спочатку нам доводилося запрошувати команди, вмовляти, а тепер вони самі до нас просяться. Уже всі знають цей турнір, звикли до високого рівня, впевнені у тому, що тут буде, чого чекати, і на що розраховувати. Чим менше змін в будь-якому турнірі, чим він стабільніший, тим довше він живе. Тому багатьом і подобається на Ateitis Cup. Звичайно, рівень учасників можна ще підвищувати до незкінченності. Ми намагаємося, щоб у кожному віці було 3-4 топових команди, і щоб інші до них підтягувалися. Ми не хотіли робити фестивалі, оскільки вони не так притягують серйозні клуби.

- У вас є на турнірі команди-завсідники, які приїжджають з року в рік?

- Так, це італійці - «Аталанта», «Ювентус», які у нас вже багато років, також англійський «Ліверпуль», який один раз приїхав, і з тих пір бере участь постійно. Зараз, коли тут 12 команд, ажіотаж не надто відчувається, але ви не уявляєте собі, що тут діється в середині березня.

- Зараз Ateitis Cup проходить по всім віковим групам, плюс турнір серед дівчаток. А з якої вікової групи ви починали?

- З футболістів 2000-го року народження, яким тоді було по 10 років. З них зараз двоє грають в клубах вищої ліги Литви, багато гравців - в збірних Білорусі, Латвії, багато в інших професійних командах. Природно, є сенс в таких турнірах, оскільки тут ростуть футболісти майже з усього колишнього Радянського Союзу і країн Європи. Білоруси взагалі поколіннями виростають. Багато хто говорить однією мовою, хлопці можуть спілкуватися, тренери - ділиться досвідом. Крім того, у нас абсолютно вільна, доброзичлива обстановка. Багато вимог висилають топ-клуби, ті ж англійці, італійці. Задовольняючи їх, ми також ростемо і вдосконалюємося.

- Нещодавно на Ateitis Cup був зареєстрований рекорд - за 45 годин зіграно 283 матчі.

- Так, це було в той період, коли до нас приїхало 72 закордонні команди. Був повний Вільнюс футболістів. Звичайно, з організаційної точки зору це було важко, адже потрібно було зустріти в аеропорту 40 команд, всіх поселити, нагодувати. Спортивна складова була тільки вершиною айсберга. Лише церемонія нагородження тривала півтори години! Були присутні мер міста, міністр спорту, генеральний директор стільникової компанії. Але головне, що все пройшло на вищому рівні.

- У вас є спонсори або меценати? Хто допомагає у проведенні турніру?

- Якісь копійки виділяє місто, а так все робимо своїми силами. Труднощі? Напевно, як і скрізь: хтось заздрить. Якщо нічого не робити, - будеш хорошим для всіх, а якщо щось робиш, - з'являються недоброзичливці. Якщо б не цей турнір, у Литві футбол більше і побачити ніде. Графік ігор у нас розписаний на рік-два наперед, усі команди заздалегідь знають, який вік і в які терміни і дати грає. І в житті, і в футболі має бути стабільність.

- У манежі Sportima матчі Ateitis Cup проводилися з самого початку?

- Так, з самого першого турніру - це стабільне місце для цих змагань. Футбольна Мекка Вільнюса, де кипить все футбольне життя. Тут займаються діти, а у вільний час поле орендують любителі - фірми і організації. У цьому манежі в зимовий період також проходять матчі вищої ліги чемпіонату Литви - пару перших турів, тут стоять величезні екрани, ведуться онлайн-трансляції, використовуються спеціальні прожектори, які додають атмосферності фінальним поєдинкам. На церемонії нагородження також намагаємося впроваджувати щось нове, словом, виходить невелике шоу.

- Скільки років до вас приїжджають команди київського «Динамо»?

- Напевно, вже років п'ять-шість, а то й більше. Спочатку вашим хлопцям все давалося добре, вони багато вигравали, потім стало складніше, оскільки рівень і турніру, і суперників зростає.

- Дивує, як при такій кількості учасників вдається уникати затримок ігор, переносів і іншої плутанини?

- Ми, можна, сказати, живемо тут, варимося у власному соку, тому все вже відпрацьовано до автоматизму, всі привчені до порядку. Якщо трапляються затримки матчів в 5-10 хвилин, для нас це вже неприпустимо. Із запізненнями у нас все строго: якщо матч починається о 8.00, а о 8.10 команди немає, вона знімається з турніру. Звичайно, трапитися може все, що завгодно, якщо це відбувається один раз, ми докладаємо всіх зусиль, щоб перенести поєдинок. Але якщо вже не перший раз, то це розцінюється, як неповага до суперника.

- Які плани на майбутнє? Чи будете вносити якісь зміни у турнір в найближчі роки?

- Тільки ті корективи, які пропонує і підказує саме життя. А щось міняти штучно, вважаю, немає сенсу. Є дрібні нюанси, які можна відредагувати, наприклад, жеребкування, адже багато команд, які отримують візу для приїзду до нас, зазвичай до останнього моменту не впевнені, чи вдастся взяти участь.

- Організація турніру такого рівня вимагає колосальних витрат сил, енергії, знань, напевно, у вас вже був певний досвід в цій сфері?

- До того, як я заснував турнір, багато років працював в литовському уряді і займався організацією візитів всіх президентів країн, які до нас приїжджали, і іншими державними прийомами. Якось з президентом Литви був і в Україні під час «Помаранчевої революції». Там графік розрахований по хвилинах. Тож тепер застосовую знання і набутий досвід у футболі, де пунктуальність також дуже важлива. Тут все те ж саме, тільки спрямованість спортивна.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер