Уболівальники обрали топ-склад «Динамо» (Київ ) за підсумками 1-ї половини сезону 2013/2014!

Уболівальники обрали топ-склад «Динамо» (Київ ) за підсумками 1-ї половини сезону 2013/2014!

На підставі цих оцінок наш сайт щомісяця називає найкращих гравців команди.

У внутрішніх змаганнях та єврокубках настала пауза, й зараз саме час проаналізувати оцінки не за один місяць, а за всю першу половину сезону, й назвати не просто трійку найкращих, а сформувати своєрідний топ-склад нашої команди.

Складаючи топ-команду, ми взяли за основу тактичну розстановку, яку переважно використовував головний тренер «Динамо» в усіх матчах – 1-4-2-3-1 (воротар, чотири захисники в лінію, три центральних півзахисника – два опорних та один атакуючий, два вінгери та центральний нападник).

Ще раз наголошуємо, що склад визначено виключно на підставі оцінок уболівальників, і, звичайно, ті гравці, які грали частіше, мали більше шансів отримати високий підсумковий бал. Варто відзначити, що саме в такому складі, який у результаті вийшов, «біло-сині» не провели жодного матчу.

Додамо також, що до топ-складу потрапили четверо літніх новачка «Динамо» із п'яти, а також один футболіст, який повернувся влітку з оренди, й жоден із гравців, яких було придбано в минуле зимове трансферне вікно.

Отже, ми починаємо!

Голкіпер – Максим КОВАЛЬ (загальна оцінка за першу половину сезону – 104,3).

Молодий динамівський голкіпер лише ненабагато випередив досвідченого капітана команди, Олександра Шовковського. Вирішальну перевагу Максиму забезпечив вересень, який ветеран був змушений пропустити через травму, в той час як Коваль відіграв упевнено й отримав у цьому місяці багато балів.

Лівий захисник – Євген МАКАРЕНКО (107,9).

Макаренко став одним із приємних відкриттів цього сезону. Після повернення з оренди він продемонстрував стрімкий прогрес, зумівши витіснити з основи француза Бенуа Тремулінаса. При цьому Євген використовується не на рідний для себе позиції, адже раніше він частіше грав у середній лінії. На старті сезону конкуренцію Тремулінасу складав Євген Селін, однак травма надовго залишила його поза грою й, звичайно, набраних у липні та серпні балів виявилося недостатньо для того, щоб реально претендувати на потрапляння до нашого «топ-складу». А ось Макаренко стабільно отримував від уболівальників високі оцінки й закріпив за собою позицію лівого захисника.

Центральні захисники – Євген ХАЧЕРІДІ (165,3) та Александар ДРАГОВИЧ (132,7).

Один із найкращих загальних балів серед усіх динамівців, і не лише захисників, набрав Євген Хачеріді. Сезон він розпочинав у зв'язці з Домагоєм Відою, однак того витіснив із основного складу літній новачок «біло-синіх» Александар Драгович.

Австрієць заручився довірою тренерського штабу й, поступово адаптувавшись, почав показувати впевнену гру. Потенційно конкуренцію цій трійці центрбеків міг скласти й згадуваний раніше Євген Селін, який також може зіграти в центрі оборони, проте йому, як відомо, завадила травма.

Правий захисник – Олег ГУСЄВ (199,4).

На місці правого захисника в цьому сезоні переважно грали Данило Сильва та Олег Гусєв. Має досвід виступів тут і Домагой Віда. При цьому Олег, для якого ця позиція не є рідною, частіше діяв на фланзі атаки. Однак ми все ж таки відведемо йому місце правого захисника в нашому символічному топ-складі, оскільки його перевага в набраних балах над Ленсом та Ярмоленком не настільки велика, як над правими захисниками. Данило Сильву Гусєв випередив на сто балів, а Віду – й того більше.

До слова, віце-капітан «Динамо» отримав найбільшу сумарну оцінку від уболівальників у першій половині сезону. Нагадаємо, чотири місяці поспіль, із вересня до грудня, Гусєв визнавався користувачами офіційного сайту найкращим гравцем команди.

Опорні півзахисники – МІГЕЛЬ (127,2) та Лукман АРУНА (115,9).

На цій позиції в «Динамо», мабуть, найбільша конкуренція. На два місця у стартовому складі, які відводить центральній осі нинішній наставник «біло-синіх», реально претендують відразу п'ятеро гравців, кожен із яких гідний грати в «основі».

Швидше за все, одне з цих двох місць частіше за інших діставалося б Денису Гармашу, але ще на старті сезону Дениса вивела з гри травма, після наслідків якої він відновився лише коли команда пішла у зимову відпустку.

Практично непорушним у першій частині сезону було місце на полі португальця Мігеля. Він поступово «вкочувався» в сезон, зате потім набрав таку форму, що дозволив собі відпочинок лише після виснажливих вирішальних матчів за збірну Португалії. В результаті Велозу отримав від уболівальників найбільшу загальну оцінку серед своїх конкурентів на цю позицію.

Компанію Мігелю в нашій «дрім тім» склав нігерієць Лукман Аруна, який мало грав в останніх матчах, але забезпечив собі непоганий доробок завдяки оцінкам, які були отримані на старті сезону.

Зовсім ненабагато від Аруни відстав Огнєн Вукоєвич, який, як і нігерієць, мріє потрапити до заявки своєї національної збірної на ЧС-2014.

Сергій Сидорчук, який стрімко прогресує, починаючи з жовтня стабільно з'являвся в «основі» команди Блохіна, проте не встигнув набрати велику кількість балів для потрапляння до топ-складу осінньої частини сезону.

Центральний атакуючий півзахисник – Юнес БЕЛАНДА (143,7).

На позицію атакуючого півзахисника в рівній мірі претендували двоє – Роман Безус та Юнес Беланда. У цій суперечці вболівальники віддали перевагу марокканцю, хоча перевага «літнього» новачка над «зимовим» не настільки істотна. Наприклад, у вересні та грудні оцінки в Романа були вищі, ніж у Юнеса. До того ж, якби ми обирали 11-ть найкращих гравців без урахування позиції, Безус, зі своїми 114-ма балами, обов'язково потрапив би до такого складу, випередивши Максима Коваля та Євгена Макаренка. Радує, що маючи двох таких рівноцінних талановитих гравців, Олег Блохін може бути спокійним за позицію «під нападником».

Флангові атакуючі півзахисники – Андрій ЯРМОЛЕНКО (180,2) та Джермейн ЛЕНС (166,9).

На позиціях вінгерів найчастіше використовувалися Ярмоленко, Ленс та Гусєв. Однак, якщо Анатолійовичу часто доводилося допомагати команді в обороні, то перші двоє використовувалися виключно в якості крил атак «біло-синіх». Час від часу їх підміняли Дуду та Цуріков, але їхній ігровий час настільки невеликий, що навряд чи в цьому випадку доречно говорити про будь-яку конкуренцію за місце у складі.

Більше того, саме флангове атакуюче тріо – Ярмоленко, Гусєв та Ленс – отримали найбільші загальні оцінки за півріччя серед усіх партнерів. Тож із атакуючими краями в нашої команди, на думку вболівальників, повний гаразд.

Центральний нападник – Дьємерсі МБОКАНІ (143,4).

Із приходом до команди забивного конголезця на позиції нападника з'явилася здорова конкуренція. І Мбокані, й Ідейє в рівній мірі хочуть грати у стартовому складі, й довести своє право бути основним вони можуть лише на полі.

Головним критерієм оцінки дій форварда, як правило, є голи, й за цим показником Мбокані в цьому сезоні поки випереджає Ідейє. Більше того, Дьємерсі є ще й найкращим асистентом команди в осінній частині сезону, а також лідером за системою гол+пас, додавши до десяти забитих м'ячів (вісім – в УПЛ, два – в ЛЄ) сім гольових передач.

Уболівальники гідно оцінили результативність та корисність літнього новобранця, назвавши його гравцем місяця в липні, а також найкращим нападником першої половини сезону.

www.fcdynamo.kiev.ua

* фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер