Андрій БАЛЬ: «Перед командою стоять лише високі завдання»

Андрій БАЛЬ: «Перед командою стоять лише високі завдання»

Цієї осені він повернувся в рідний клуб в якості асистента тренера Олега Блохіна. Колишні партнери по зірковій команді 80-х не один рік працювали разом у національній збірній України. І ось тепер - новий виклик у тренерській кар'єрі.

- Як розподіляються обов'язки між асистентами тренера? За що відповідаєте особисто Ви?

- Загалом, за все несе відповідальність головний тренер, який розподіляє роботу між своїми асистентами. Зокрема, ми з Олексієм Михайличенком відповідаємо за проведення тренувального процесу і підготовку до ігор під час сезону. Адже кожен матч - це іспит.

- Ви працювали у тренерському штабі Олега Блохіна, коли він очолював збірну України. Чи означає те, що він запросив Вас допомагати йому в «Динамо», що між вами склалися хороші відносини і у вас схожі погляди на футбол?

- Власне, так, ми розуміємо один одного. Коли тренер приймає команду, він визначає штаб своїх помічників, з якими у нього є належне взаєморозуміння. Але це не означає, що наші погляди повинні повністю збігатися, тому бувають суперечки, дискусії, в ході них обирається найкращий варіант.

- До того, як повернутися в збірну, Ви протягом року працювали в одеському «Чорноморці». Чим вам запам'ятався цей період?

- По-перше, знову заглибився в чемпіонат України після досвіду роботи в російському чемпіонаті з ФК «Москва». І можу сказати, що це дві абсолютно різні ліги. У Росії через значно більшу територію багато часу займали перельоти. Також довелося зустрітися з багатьма цікавими командами. У «Чорноморці» ж попрацював з хлопцями, серед яких були і досить здібні, і такі, які на той момент не підходили команді. І до кінця визначитися, чому одеський клуб все ж вилетів у першу лігу, я так і не зміг. Озираючись назад, можу сказати, що не дуже високою, по-моєму, була тоді зацікавленість в успіху власників команди. В цілому ж, цей досвід пішов мені на користь і знадобився у подальшій роботі.

- Ви не працювали з «Динамо» з тих часів, як завершили кар'єру гравця. Відчуваєте, що повернулися додому?

- Насправді, я свого часу цілий рік працював у динамівській селекційній службі, ще за Лобановського. Доводилося переглядати багато ігор і футболістів, які цікавили «Динамо». Тепер же повернувся в рідний клуб, за який свого часу зіграв десять сезонів. І можу одразу сказати, що працювати тут цікаво, адже перед командою стоять тільки найвищі завдання.

- Як можете охарактеризувати стан, в якому була команда у вересні, тоді, коли ви почали працювати?

- Спочатку ми не могли точно визначити фізичний стан гравців, оскільки не проводили з ними тренувальних зборів. Тому була деяка розбалансованість фізичного стану футболістів - не всі могли витримати 90 хвилин матчу.

- Напевно, під час зимових зборів доведеться провести велику роботу, щоб гра команди відповідала баченню тренерського штабу?

- Так, обов'язково. Вже не секрет, що деякі гравці, які за своїм рівнем не підходять «Динамо», залишать команду. А тими, хто її поповнить, займаються тренер, спортивний директор і, звичайно ж, президент клубу.

- Коли динамівці зберуться в новому році?

- Як відомо, ми починаємо роботу 10 січня, після чого проведемо два збори в Іспанії. На першому з них вже заплановано кілька товариських зустрічей, а під час другого візьмемо участь у турнірі.

- На кого з молодих футболістів «Динамо-2» і молодіжної команди будете розраховувати?

- Під час сезону ми не пропускали жодної домашньої гри дубля і «Динамо-2». Крім того, у складі команди U-19 також є перспективна молодь. Стежимо і за нашими хлопцями, які перебувають в оренді в інших клубах. Тому хто буде заслуговувати, того і будемо залучати.

- Як проводите зимову відпустку?

- Робота все ж далеко не відпускає... Ми весь час спілкуємося в телефонному режимі з Олегом Блохіним, іде робочий процес, а останні два місяці я майже весь час проводив на базі - то з «Динамо», то зі збірною України. І вдома справ вистачає, тому далеких подорожей не планую, хіба що в межах країни - в Трускавець або в Карпати.

Світлана Полякова

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер