Анатолію СУЧКОВУ – 84!

Анатолію СУЧКОВУ – 84!

Анатолій Сучков народився в Москві, починав свій футбольний шлях із вуличного футболу, звідки потрапив до юнацької команди «Крилья Совєтов» при стадіоні «Юних піонерів», яка грала на першість Москви.


У 1953 році молодого захисника порекомендували Георгію Глазкову, який очолив запорізький «Металург». Так Анатолій опинився у своїй першій дорослій команді майстрів, із якою посів 3 місце у своїй групі класу «Б», а в Кубку СРСР дійшов до 1/8 фіналу, поступившись московському «Спартаку».

У 1954 році Сучкова покликали до армії, направивши служити в команду «Будинок офіцерів», яка базувалася в Талліні і виступала в класі «Б», але вже за місяць колектив перевели до Севастополя. В армійській команді БОФ (Будинок офіцерів флоту) Анатолій провів 4 сезони, потім грав за СКЧФ (Спортивний клуб Чорноморського флоту). Після гри за збірну найкращих гравців клубів класу «Б» проти тбіліського «Динамо» був запрошений до московського «Спартака». Але розкритися в московській команді не судилося.

У 1959 році Олег Ошенков, який очолював київське «Динамо» і свого часу тренував збірну класу «Б» і добре знав можливості Сучкова, запрошує захисника до динамівського клубу. Саме в Києві Анатолій знайшов свою команду, міцно закріпившись на позиції крайнього лівофлангового захисника. За київське «Динамо» з 1959 до 1964 року провів більше ста матчів, вигравши перше в історії клубу чемпіонство.

У 1974 році знову повертається до Києва, до вже рідного «Динамо», яке очолював його колишній партнер на полі Валерій Лобановський. Отримавши посаду тренера, досить успішно займався селекційною роботою. А в 1979 році, завдяки активності Сучкова, спеціальним розпорядженням Спорткомітету СРСР офіційно була введена до штатів команд посада тренера-селекціонера. Згодом, пропрацювавши на цій посаді до 1994 року, став одним із найуспішніших селекціонерів в історії київського «Динамо», знайшовши для команди цілу плеяду футболістів, які стали лідерами київського клубу та збірної СРСР (Анатолій Дем'яненко, Олександр Хапсаліс, Вадим Євтушенко, Василь Рац, Андрій Баль, Сергій Балтача, Олег Кузнецов, Сергій Юран та інші). У серпні 1999 року Сучков знову повернувся до київського «Динамо», де працював до 2009 року.

Вітаємо Анатолія Андрійовича з Днем Народження і бажаємо міцного здоров'я, сімейного щастя, довголіття та благополуччя!

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер