Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: «Для досягнення результату необхідно докладати максимум зусиль»

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: «Для досягнення результату необхідно докладати максимум зусиль»

Капітан, як завжди, своїм справжнім професійним ставленням подає приклад своїм молодшим колегам, даючи зрозуміти, що свого останнього слова у футболі він ще не сказав.

- Олександре, вас складно чимось здивувати, і все ж, що можете відзначити з того, що відбувається на цьому зборі?

- Загалом, він особливо нічим не відрізняється від попередніх. Триває робота, всі чудово розуміють, наскільки важливо правильно підійти до запропонованого тренувального процесу та виконувати всі рекомендації.

- Обсяг роботи на тренуваннях із кожним роком змінюється?

- У ньому завжди робляться корективи, але, за великим рахунком, сам обсяг залишається колишнім.

- Вам потрібно виконувати ту ж програму, як і молодим партнерам, або десь можете зробити собі послаблення?

- Справа в тому, щоб не втрачати воротарські якості, необхідно виконувати роботу на максимальній швидкості та з максимальною віддачею. Інша річ, можна зменшувати кількість повторень. Але це вже інше питання. Для того, щоб на рівних конкурувати, я маю не поступатися партнерам ані в швидкісних якостях, ані у витривалості, ані в чомусь іншому.

- Маючи за плечима величезний досвід, важливо просто підтримувати функціональну готовність на належному рівні?

- Підтримувати певний рівень готовності потрібно протягом сезону. А на підготовчих зборах закладається фундамент, на якому базуватиметься твоя готовність протягом усього турніру.

- Чи продовжуєте набувати нових воротарських навичок?

- Я стежу за всіма діями й своїх партнерів по команді, й інших воротарів. Якщо якісь моменти мені подобаються, намагаюся застосовувати їх у своїй роботі. Ніколи не зациклююся й не закриваюся, ніби я знаю більше за всіх. Як кажуть, рухатися та зростати можна, коли твоя чаша порожня.

- Конкуренція з боку колег-воротарів у «Динамо» зараз як ніколи висока?

- Конкуренція завжди була, на зборах усі перебувають в однакових умовах. Це нормальний, життєвий процес. Прийде час, коли мені доведеться піти, поступитися дорогою молодим. Але зараз я працюю та конкурую за місце у складі нарівні з усіма.

- Як ви та ваші партнери сприйняли поповнення в особі Олександра Рибки?

- Нормально, він із нами тренується вже майже півроку. У Саші зараз позамежна мотивація та величезне бажання грати. Я це бачу.

- Однією з причин осінніх невдач називалася необхідність адаптації в команді придбаних у літній період новачків. За вашими спостереженнями, наскільки актуальна ця проблема зараз?

- Думаю, вони вже повністю адаптувалися та розуміють усі вимоги, які перед ними ставить тренерський штаб.

- Ви любите повторювати слова Валерія Лобановського: «по весні всі кішки сірі». Які якості вийдуть на перший план у стартових матчах другої частини сезону?

- У першу чергу – мотивація, самовіддача, висока готовність. Хоча, думаю, всі команди будуть приблизно однаково підготовлені. Сюди необхідно додати тактично грамотну побудову гри.

- У турнірній таблиці чемпіонату попереду «Шахтар», а за ним чотири команди йдуть із різницею в одне очко. Чи очікуєте на фінішній прямій сюрпризи?

- Я нічого не очікую. Знаю, що виходячи на футбольне поле, маю показати максимум своїх можливостей. Те, що ми закладаємо сьогодні під час тренувального процесу, вважаю фундаментом. Але для досягнення результату потрібно все це реалізувати, доклавши максимум зусиль. Багато чого залежить від функціональної готовності та психологічного стану кожного гравця та команди загалом.

- Й останнє питання, яке дуже цікавить уболівальників. Майбутня весна може стати для вас останньою у складі «Динамо»?

- Усе може бути. Зараз однозначно та конкретно нічого не можу казати. Рішення буду приймати після завершення сезону, порадившись із головним тренером.

© www.fcdynamo.kiev.ua

* фото В.Раснера

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер