Олександр Хацкевич: «У кожному матчі хлопці билися до останнього»

Олександр Хацкевич: «У кожному матчі хлопці билися до останнього»

Минулий сезон склався для молодіжної команди «Динамо» не дуже вдало. Розібратися у причинах, що не дозволили динамівським резервістам піднятися вище за 14-е місце, і підбити підсумки сезону ми спробували з наставником команди Олександром Хацкевичем, який 1-го червня вирушає зі своїми підопічними на міжнародний турнір до Хорватії:

- Хоча чемпіонат уже завершився, сезон для нас ще триває. Ми з тренерським штабом підбили підсумки. Звичайно, 14-е місце – незадовільний показник, але лише в плані результату. Тут є багато суб’єктивних обставин. Але в той же час, у нас не було жодної гри, в якій хлопці не билися б до останнього, не віддавалися би повністю на полі. Важливо, що в них не було байдужості.

- У перших п’яти матчах під вашим керівництвом команда не програвала. Чому потім почалися поразки?


- Досі триває процес навчання. На початку чемпіонату хлопці скучили за грою, плюс намагалися виконувати ті вимоги, які їм пред’являлися на зборах. Крім того, непогано допомагали футболісти з першої команди. Тому в той період негативних результатів не було. Коли на третій компенсованій хвилині гри з «Дніпром» Котляр не забив із двох метрів, влучивши в поперечину, успіх від нас відвернувся. Потім у Запоріжжі Гіоане також не забив із двох метрів. А футбол такого не вибачає. В результаті, в наступних поєдинках результату не було досягнуто, хоча гра була непоганою. Це наслідок того, що в нас наймолодша команда, тому стабільності бути не може.

- Який із проведених одинадцяти матчів можете виокремити?

- В деяких матчах ми добре виглядали 60 хвилин, в якихось один тайм. Хорошою була перша гра в Донецьку проти «Металурга». Мені сподобалася команда господарів, у нас же тоді грали всі молоді хлопці. Були також і невдалі матчі. Але процес навчання триває, хоч і дуже повільно.

- Було помітно, та й ви самі про це говорили, що наша команда не поступалася супернику в жодному матчі. Тоді в чому причина невдалих ігор?


- У нестабільності. Цього року в молодіжній першості грають хлопці 1989-го року плюс мають право вийти на поле чотири футболісти старшого віку. Ті ж футболісти, які в нас, мають залучатися до ігор молодіжних команд лише за два-три роки. За віком і майстерністю в цій першості мало виступати «Динамо-2». Тому, коли прийде час грати з однолітками, наші хлопці будуть мати велику перевагу над будь-якою командою, маючи неоцінений досвід.

- Чи змінювалась ваша думка про хлопців упродовж сезону? Можливо, хтось розкрився чи, навпаки, не виправдав надій?

- Дуже хороше враження на зборах залишив Ваня Трубочкін, але, на жаль, в останній грі на Кіпрі він зазнав травми. А виглядав він дуже добре. Хтось казав, що йому бракує швидкості, але він справді почав додавати, розуміти ті вимоги, які пред’являлися, і виконувати їх на високому рівні. Слава Богу, всі неприємності вже позаду, і Ваня працює в загальній групі, а в середу полетить із командою до Хорватії. Також можна виокремити Браткова, Буяльського, Панфілова. До речі, Слава дуже сильно додав. Це винагорода за його роботу на тренуваннях.

У цілому, більшість хлопців зробили істотний крок вперед. Звичайно, техніка – це одне, тактика – інше, а щоб об’єднати їх і додати хорошу фізичну готовність, необхідно добре попрацювати. На щастя, хлопці все це розуміють і витримують. Хтось краще справляється, хтось гірше, але більшість прогресують.

- Як можете прокоментувати невисоку реалізацію ваших підопічних, які в 11-ти матчах весняної частини сезону забили лише 12 м’ячів?

- Хоч ми і забиваємо в кожному матчі, але і пропускаємо достатньо багато. В обороні грають не лише захисники, а вся команда. У цьому плані нам потрібно ще багато працювати. Ми показуємо хлопцям відео, проводимо багато занять із тактики, але, на жаль, це не так просто. Якщо фізичні кондиції можна набрати і втримувати, то тактика – це те, над чим потрібно дуже багато думати.

- Найкращий нападник за підсумками сезону Артем Швидкий забив у 24-х матчах лише п’ять м’ячів, Панфілов у 22-х – чотири, Єфремов у 29-ти – три. Явного лідера атак поки немає?

- Ця проблема існує й у першій команді, яка зараз шукає підсилення в атаці. Для того, щоб стати найкращим бомбардиром в Україні, достатньо забити 17 м’ячів. А за кордоном футболісти забивають і по 40. Радує, що почав відзначатися Панфілов. Дай Боже, щоб він лише не зупинявся. Артем Швидкий більше виходив на заміну, у цього хлопця в кожній грі є моменти, навіть якщо він виходить на поле на три чи п’ять хвилин. Це позитивна якість, але реалізація – це питання його майстерності, вона має бути на більш високому рівні.

- Цього сезону вам допомагало багато футболістів першої команди. Вони покликані бути прикладом для молоді, але чи не позначалося негативно ставлення того ж Маграо?

- Справді, хлопці з основного складу не завжди виконували те, що від них було потрібно. Не сказав би, що приклад Маграо розхолоджував, але саме ставлення цього футболіста до своїх основних обов’язків – виходити та грати – було на дуже низькому рівні. Це говорить про його людські якості та повагу до команди, в якій він перебуває. Він для того й був відправлений до нашої команди, щоб підтримувати молодь та боротися за місце в основному складі, а він здався та не хотів робити цього. Навіщо тоді мучити себе та інших?

- Ви вже визначилися з тими, хто залишить команду цього року, а хто приєднається до неї з Академії?


- Визначилися з ким попрощаємося, а кого візьмемо… Зараз за кожного футболіста потрібно платити. На щастя, президент нашого клубу йде назустріч, взимку ми придбали молодого хлопця – Раджабова. Зараз також переглядаємо достатньо багато футболістів. 19-го червня, коли команда збереться для підготовки до наступного чемпіонату, в нас буде конкуренція й у молодіжному складі. Ми не будемо розраховувати лише на 12-13 чоловік, за якими нікого немає.

- На кого з хлопців розраховуєте на турнірі в Хорватії?

- З нами летять футболісти 1994-го та навіть 1995-го років народження. З тієї кількості хлопців, які починали з нами підготовку в січні, залишилося лише 12 людей. Із багатьма ми вирішили не подовжувати співпрацю, тому що вони не відповідають рівню «Динамо».

- Після того, як ви півроку попрацювали з командою та знаєте всі можливості хлопців, уже можете сказати, на який результат можна розраховувати наступного сезону?

- Вони лише починають грати на високому рівні. Дай Боже, щоб ми розкрили їхні можливості та позитивні якості. Казати про результат на наступний сезон поки немає сенсу, адже можлива ротація складу. Хоча, ми розмовляли із Сьоміним та дійшли висновку, що у 18-річному віці ще зарано переходити до «Динамо-2», хлопці фізично не витримають. Також багато чого буде залежати від того, хто в нас залишиться і хто прийде. Але завдання ставити, звичайно, будемо.

- Яка перспектива у хлопців? Чи можна сказати, що в наступному сезоні вони стануть на рік дорослішими, досвідченішими і почнуть грати краще?

- Тільки якщо не чекати цього, а працювати, причому щодня. Тоді прийде і результат, і наші вихованці будуть грати в першій команді. На завершення хочу сказати велике спасибі вболівальникам, які приїжджають нас підтримати. Для нас це дуже важливо, ми цінуємо їхню увагу, адже в першу чергу, хлопці грають для них.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер