Олександр Хацкевич: «Мені було важко залишати «Динамо»

Олександр Хацкевич: «Мені було важко залишати «Динамо»

Олександр Хацкевич залишив в історії київського "Динамо" яскравий слід. Неординарний футболіст, цікава особистість, приємний співрозмовник... Нещодавно Сашко підписав контракт з латвійським клубом "Вента", де буде співробітничати зі своїм колишнім партнером по "Динамо" Олегом Лужним. Не дивлячись на те, що білоруський хавбек більше не є гравцем нашої команди, зацікавленість до його персони з боку вболівальників та журналістів величезна.

Пропонуємо ваші увазі інтерв'ю Хацкевича львівській газеті "Експрес"

Вiдтепер увага українських прихильникiв футболу буде прикута до Латвiї, а точнiше до тамтешнього клубу "Вента". Пiд час цього мiжсезоння туди подалися вiдомi в Українi футболiсти Олег Лужний (вiн став граючим тренером), Мацей Налєпа, Юрiй Беньо та Олександр Хацкевич.

Учора "Вента" вперше вирушила на тренувальний закордонний збiр до Анталiї. Перед вiд'їздом наш кореспондент встиг застати у Ризi одного iз новобранцiв команди Лужного - Олександра Хацкевича.

"Недавно я перенiс операцiю"

- Олександре, як вiдомо, "Вента" пiд час цього мiжсезоння вразила активною трансферною полiтикою, яка обiйшлася босам клубу в чималi грошi. Як вам латвiйський клуб, його iнфраструктура вражає?

- З iнфраструктурою клубу я ще не познайомився. Ми лише минулого тижня зiбралися в Ризi, а не у Вентспiлсi. У латиськiй столицi провели короткий тренувальний збiр, а звiдти - до Анталiї. Тому про мiсто, в якому виступатиму, ще нiчого не можу сказати.

Щодо одноклубникiв, то майже всi вони також новобранцi, тож ми нинi потихеньку знайомимося. Дотепер я добре знав лише Юрiя Беня, якого залучали до збiрної України, тож ми зустрiчалися на базi у Кончi-Заспi. Налєпу я знав лише вiзуально, а тут вже ближче познайомилися. Ну, а з Олегом Лужним я знайомий уже добрий десяток рокiв. Зрештою, вiн запросив мене до своєї нової команди.

- Тепер, коли ви стали повноцiнним гравцем "Венти", можете сказати, чи були ще якiсь пропозицiї?

- Було декiлька варiантiв, але вони вже позаду. Про них уже не варто говорити. Я пiдписав контракт на два роки, з можливiстю продовжити ще на рiк. До речi, у "Вентi" я виступатиму пiд двадцятим номером.

- Цiкаво, ви могли б ще нарiвнi конкурувати з молодими футболiстами київського "Динамо"?

- Ця тема закрита. Вся конкуренцiя в київському "Динамо" вже позаду. Звiсно, менi було важко покидати "Динамо" пiсля восьми проведених рокiв. Тим паче, що в мене ще був контракт на рiк. Та не було сенсу залишатися в Києвi. Ми попрощалися i зберегли дуже добрi вiдносини як з футболiстами, так i з президентом клубу.

- Значить, "Динамо" ви покинули назавжди?

- Може, колись я приїду в "Динамо" в iншiй якостi, та як футболiста мене там не буде. Це вже остаточно.

- Олег Лужний менi сказав, що у вас невеликi проблеми зi здоров'ям...

- Недавно я перенiс легку операцiю. Я б її назвав пластичною, адже великих клопотiв вона не принесла. Без неї можна було обiйтися. Нинi, хвала Богу, я в оптимальнiй формi й цiлком готовий допомогти "Вентi" вирiшити завдання.

"Китай - це iнша планета"

- Зi слiв Лужного, перед вами стоїть завдання вийти до єврокубкiв.

- Ну, про це ще, мабуть, говорити зарано. Такої розмови тренерський штаб поки що з нами не вiв. Може, нам це завдання до снаги. Я наразi не знаю, адже не цiлком знайомий з рiвнем чемпiонату Латвiї.

- Як вам Олег Лужний у ролi тренера?

- (Смiється). Та нормально. Вiн з нами також iнтенсивно тренується. Коли ми зiбралися в Ризi, то тренування проводили iталiйськi спецiалiсти, якi колись були помiчниками Невiо Скали. Вони вiдповiдатимуть у "Вентi" за фiзпiдготовку. Та тепер усе частiше тренування проводить Олег Романович.

- У пресi ходили чутки, що невдовзi компанiю Лужному, Хацкевичу, Беню та Налєпi складе й Сергiй Ребров.

- Не знаю. Я про це не чув. Скорiш за все, це неправда.

- Перед приїздом до Латвiї ви ще встигли пограти в Китаї. Якi враження про цю країну?

- Найбiльше в китайському футболi мене вразило те, що я навчився працювати самостiйно. Там тебе нiхто не контролює, немає нiякого режиму харчування, нiхто тобi не скаже, коли ти маєш лягати спати. Ти сам себе готуєш до iгор.

Я жив у 12-мiльйонному мiстi, неподалiк Пекiна. Наша команда посiла шосте мiсце з 12-ти клубiв вищої лiги китайського чемпiонату...

Є багато подробиць, про якi я б не хотiв згадувати. Пiсля Києва, де у мене були казковi умови, коли потрапляєш у Китай, то складається враження, що опинився на iншiй планетi. Вiзьмiмо хоча б кухню: у київських ресторанах китайської кухнi готували зовсiм iншi та смачнiшi страви, анiж тi, якi споживають у Пiднебеснiй.

"Моя сiм'я живе у Києвi"

- Олександре, футбольна доля занесла вас до Латвiї. Як буде зi сiм'єю?

- Дружина та дiти нинi мешкають у Києвi. Протягом двох мiсяцiв, коли у нас будуть тренувальнi збори в рiзних країнах, сiм'я i далi житиме в українськiй столицi. А коли розпочнеться сезон у Латвiї, вони приїдуть до мене. Побачимо, якщо дружинi й дiтям сподобається Латвiя, то житимемо разом у Вентспiлсi. Якщо нi -
вони повернуться до Києва.

- А в рiднiй Бiлорусi не маєте бажання колись оселитися?

- Бiлорусь - це моя батькiвщина. Там у мене залишилися батьки, родичi, друзi. Та жити я там, мабуть, не буду. Туди я приїжджаю вже як у гостi.

- Як у вас справи зi збiрною Бiлорусi?

- Моя збiрна недавно у товариському матчi в гостях переграла полякiв - 3:1. Тренерський штаб на цю гру мене запрошував, однак я вiдмовився через ту операцiю, про яку ми говорили. Я з тренерами збiрної домовився, що матч з поляками пропущу, а вже у наступних зустрiчах обов'язково допоможу рiднiй збiрнiй.

У вiдбiрковому циклi до чемпiонату свiту наше становище не є фатальним: у трьох матчах набрали чотири очки. Завдання виходу на Мундiаль нiхто не знiмав.

- Усiм вiдомо про любов вашого президента Олександра Лукашенка до спорту. Вiн частенько зустрiчається з бiлоруськими спортсменами. Вам довелося з ним познайомитися?

- Так. Кiлька рокiв тому ми зустрiчалися. Були на його хокейному матчi, пiсля того був фуршет, на якому ми познайомилися. Спiлкувалися близько години. Одразу помiтно, що вiн - людина спортивна.

Олег ЗУБАРУК, газета „Експрес"

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер