Олександр Іщенко: «Зробити роботу ДЮФШ ефективнішою»

Олександр Іщенко: «Зробити роботу ДЮФШ ефективнішою»

У понеділок президент «Динамо» Ігор Суркіс представив тренерському корпусу клубної дитячо-юнацької футбольної школи нового старшого тренера – Олександра Іщенка. Перед Олександром Олексійовичем на відповідальній посаді поставлені найсерйозніші задачі. Про них, а також свої перші робочі плани, Олександр Іщенко розповів кореспонденту клубного Інформвідділу.

- Як відбулося ваше призначення старшим тренером ДЮФШ?

- Перша розмова на цю тему була в листопаді. Я часто відвідував ігри різних вікових груп ДЮФШ у манежі Кончі-Заспи й на одній із них до мене підійшов Анатолій Крощенко, з яким ми знайомі не один десяток років, із пропозицією очолити футбольну школу. На той момент я не був готовий погодитися – після тривалих років роботи з командами майстрів потрібно було зрозуміти специфіку роботи з дітьми, організацію тренувального процесу. Подальші півроку «підіймав» літературу, вивчав методичний матеріал, дивився, як організована робота у провідних школах світу, після чого вирішив, що можу принести користь «Динамо» на цій посаді, зробивши роботу ДЮФШ ефективнішою. Тиждень тому мене запросив Ігор Михайлович (Суркіс, – прим.авт.), запропонувавши роботу на цій посаді. Будучи готовим до розмови, озвучив свої думки з приводу роботи школи. З одного боку не можна сказати, що ДЮФШ працює погано. Але, з іншого, що стосується ефективності, переходу гравців до основної команди, процес залишає бажати кращого. Спробую всі свої знання спрямувати в озвученому напрямі.

- Сьогодні Ігор Суркіс представив вас тренерському штабу. Які завдання поставлені президентом?

- Завдання поставлені як переді мною, так і перед усім колективом. Першій команді хотілося би мати більше гравців із школи для підсилення складу.

- Із чого розпочнете роботу, вже визначилися з першими кроками на новій посаді?

- Перше. Виступаючи перед тренерами, зазначив, що всім нам потрібно сісти за «шкільну парту». Подивитися, що роблять Академії провідних клубів Європи, як у них поставлена навчально-тренувальна робота, селекція, система тестування. Тільки так можна дізнатися, в якому напрямі сьогодні рухається дитячо-юнацький футбол, які у нього тенденції й філософія.

Друге. Буде введена обов’язкова система тестування починаючи з 12-річного віку. До нього буде включатися педагогічне, комп’ютерне тестування, нормативи техніки володіння м’ячем. Ці тести хороші, що вони доступні й легко прораховуються. Тобто кількість передач за одиницю часу безпосередньо залежить від якості передач. Будемо аналізувати, як гравці сьогодні роблять вправу, потім за рік, за два. Побачимо прогрес гравця й якість роботи тренера в цьому напрямі.

Третє. Відійдемо від облікової картки, створивши паспорт для кожного футболіста. До нього будуть занесені результати тестування, рекомендації з тактичної підготовки, медичні висновки. Під час передачі гравця від тренера до тренера можна буде чітко побачити всі показники.

Четверте. Навчання на семінарах УЄФА. Я не погоджуюся з тим, що в ці поїздки їдуть більше функціонери, ніж практичні тренери. Наші тренери мають на них бути присутніми.

П’яте. Організація матчевих зустрічей та участь у турнірах серйозного рівня. На жаль, чемпіонат України й та підгрупа, до якої потрапляє «Динамо», залишає бажати більш високого рівня. Будемо організовувати ігри з найкращими командами Європи, чого соромитися, в цьому напрямі нам є сенс брати певні напрацювання в того ж «Шахтаря». Вранці в день матчу основного складу в єврокубках наша дитячо-юнацька команда може зіграти із суперником свого віку. Користь від цього була б обопільною.

Шосте. Для тренерів школи буде розроблена й введена система мотивації. Залежно від успіхів випускника, став він гравцем першої команди «Динамо» чи перейшов до іншого клубу вищої ліги, всі тренери школи, які працювали з ним, отримають певну фінансову премію.

- Чи за всіма нововведеннями ви знайшли підтримку у президента клубу?

- Так.

- Зараз упродовж десяти років виховання футболіста з ним працюють чотири різних тренери. Ця система зазнає змін?


- Ні, вважаю її оптимальною.

- Чи будуть зміни у тренерському штабі школи?

- За рік, наступного літа, в нас добігають завершення контракти з більшістю тренерів ДЮФШ. У мене є час розібратися в кожному фахівці, зробити висновки. Виступаючи перед тренерами, зазначив, що кожного з них в першу чергу бачу своїм союзником. Ми разом маємо об’єднати зусилля для отримання результату на виході.

- Незабаром стартують фінали чемпіонату України, ви на них будете присутніми?


- Ухвалене попереднє рішення. До Сак, на турніри молодших вікових груп, поїдуть Терлецький та Насташевський. А я, разом із Хацкевичем та Гусіним, буду в Нікополі на матчах старших груп. Тренерів молодіжної команди та «Динамо-2», до речі, бачу своїми союзниками в роботі, наша взаємодія має відбуватися на постійній основі.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер