Олександр ІЩЕНКО: «Одна гра підвела практично рік результатів роботи»

Олександр ІЩЕНКО: «Одна гра підвела практично рік результатів роботи»

- Це може порадувати тільки з одного боку – хлопці, напевно, відчуваючи і провину, і величезну незадоволеність півфінальною грою, усе-таки зуміли зіграти в той футбол, який властивий цій команді: атакувальний, з великою кількістю атакувальних гравців. Просто прикро, що в півфіналі не вистачило нам бажання зіграти через «не можу». Напевно, чисто психологічно не змогли перебороти себе. На те є як об'єктивні причини, так і суб'єктивні. Недопрацювання тренерського складу, напевно, ми не змогли до хлопців достукатися в тому плані, що півфінальна гра саме з «УФК-Карпати» – командою, яка грає у свій футбол, який намагається нав'язати супернику за рахунок тримання, контролю м'яча. Ми виявилися до такої гри не готовими, як наслідок – сьогоднішня гра за третє місце. Звісно, жодного задоволення ми, на жаль, не відчуваємо.

- Косовський сказав, що в U-19 не вистачає забивного форварда. Чи зможе з цією місією впоратись Іван Дероган?

- У Вані Дерогана були ігри, які нас радували і результативністю. У тому числі за збірну, ви пам'ятаєте, він забивав по три м'ячі. Гравець гостроатакувальний. Я б ще звернув увагу, і я, і Косовський знаємо про Завгороднього – це теж гравець гостроатакувального плану, який в принципі може сам вирішити результат гри. Щоправда, йому потрібно задуматися про те, що все-таки футбол – гра командна. Це ті хлопці, які можуть підсилити атакувальну гру і результативність команди U-19. Для цього в принципі ця команда і є. Вона створена і випуск націлений на те, щоб гравці якісно поповнили склад U-19, якому грати в Юнацькій лізі УЄФА.

- Шулянський, Волошин, Завгородній виділялися тут своїми індивідуальними діями. Чого ви їм побажали в наступному етапі кар'єри?

- Мікроклімат у цій команді сприяє тому, що вони допомагали і допомагають один одному проявляти свої найкращі якості. Якраз це яскраві, індивідуальні гравці, які засвітилися не тільки на тлі чемпіонату України, але і за збірну, яка практично повинна була грати у фіналі європейської першості в Англії. Ми знаємо, з яких причин вона туди не поїхала. Тому хлопцям бажаю зараз відпочити, набратися сил, пережити цю невдачу, яка трапилася з нашою командою, і рухатися далі. Тільки через роботу, роботу і ще раз роботу. Думаю, що ми будемо мати цікавих гравців уже найближчим часом і в U-19, і в U-21.

- Найголовніша перевірка – міжнародний рівень, Юнацька ліга УЄФА. Ці хлопці, по суті, будуть мати ще час на адаптацію, на нові вимоги на новому рівні. Наскільки вони готові до Юнацької ліги УЄФА?

- Це покаже, напевно, сама гра. Зараз ми можемо тільки припускати. Ці гравці отримали достатню футбольну освіту, в цьому я упевнений. Тепер все залежить від них, як вони зуміють подолати цей психологічний бар'єр, тому що там, звісно, рівень вище, і ціна помилок набагато вище. Думаю, що ці хлопці будуть активними і якісними помічниками в іграх будь-якого рівня.

- Чи є у вас зауваження до організаторів фінального етапу змагань? Як пояснити те, що планувалося проведення матчів за третє і перше місце на «Славутич-Арені», але перенесли на «Торпедо»? Є деякі аспекти, пов'язані з побутом, зокрема проживанням наших футболістів?

- Претензії дуже великі. Ми їх висловлюємо і представникам ДЮФЛ, і Федерації футболу. Харчування, м'яко кажучи, залишало бажати кращого. Не було запропоновано жодної програми у вихідні дні. Три вихідних команда практично була надана сама собі. Запоріжжя не показали, немає екскурсій по Дніпру. Тут є маса місць, де могли зробити дозвілля хлопцям. Зараз, у мене таке враження, що ми повернулися до Нікополя, роздягалися на косогорі, один туалет на дві команди. Хотів би я, щоб хто-небудь із федерації зайшов у цей біотуалет. Ні душу, ні гарячої води. Рівень, м'яко кажучи, залишає бажати кращого. Те, що Федерація футболу самостійно розширила і визначила місця проведення, говорить багато про що. Ми розуміємо, в який бік цей крен нахилений і який вектор обраний. Хлопці, але не до такої ж міри. В результаті постраждав і донецький «Шахтар», ми знаємо, що були величезні претензії і у «Шахтаря». Але за два дні думка змінилася – і у Facebook були виставлені вже трохи інші фотографії. Осад дуже неприємний.

- Наскільки оптимальна формула турніру для фінальної пульки? Чи влаштовує вона вас?

- Я був і залишаюся прихильником того, що нам потрібна Еліт-ліга, яка повинна була з цього року заграти. Вона цілком виправдала б ті надії і підняла б рівень цих ігор. Практично були всі готові документи, і Виконком вже проголосував за створення Еліт-ліги. Це було би дійсно якісне зрушення в бік поліпшення, перш за все, підготовки молодих гравців. Не було б прохідних ігор, рахунків по 8:0, 9:0 – вони нам нічого не дають, не сприяють зростанню футболістів. На жаль, позиція тільки одного клубу – «Карпат» - яка заблокувала проведення такого чемпіонату з формулою, як грає практично Прем'єр-ліга. Думаю, ми в обов'язковому порядку повинні повернутися на найближчому Виконкомі до цієї теми і постаратися все-таки зробити так, щоб це був двохколовий турнір, де команда визначиться за підсумками всього турніру. Виходить, ми з великою перевагою закінчили на першому місці, а потім хлопці награлися за збірну в попередньому етапі, в еліт-відборі, за U-19. Трохи психологічно втома далася взнаки – і стався цей збій. Тобто одна гра підвела практично рік результатів роботи. Якби це був повноцінний чемпіонат, 16 команд – думаю, що результат був би інший для нас.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер