Олександр Іщенко: «Головним досягненням року, що минає, стало створення Еліт-ліги»

Олександр Іщенко: «Головним досягненням року, що минає, стало створення Еліт-ліги»

Останні дванадцять місяців виявилися непростими для вихованців і тренерів ДЮФШ «Динамо» імені Валерія Лобановського, але водночас досить успішними. Звісно, у звичний графік динамівської академії, як і майже в усі сфери життя, не міг не внести змін карантин, пов'язаний з поширенням COVID-19. Але також 2020-й рік приніс і позитивні нововведення. Детальніше про них розповів директор ДЮФШ «Динамо» ім. Валерія Лобановського Олександр Іщенко:

- Хотів би залишити за дужками коронавірус і пов'язаний з ним карантин і почати з того, що, напевно, головним досягненням року, що минає, стало створення еліт-ліги і проведення першого чемпіонату України в новому форматі. Не секрет, що ініціатором цього нововведення був наш клуб, протягом трьох років рішення цього питання блокувалося, існували великі хвилювання і побоювання щодо того, що щось могло піти не так, але вже сьогодні можна сказати однозначно, що змагання стали на порядок цікавішими, підвищився рівень боротьби, ігри стали непередбачуваними, зокрема відніс би до сенсаційних виступи «УФК-Дніпро» в нашій групі, а також академії Мукачево «Мункач» у паралельній групі.

Усе це говорить про те, що був вибраний правильний напрямок, і боротьба загострилася. У підсумку «Динамо» посіло перше місце серед усіх клубів, випередивши «Шахтар» на одне очко. Протистояння цих команд прикрашає першість ДЮФЛ. Тепер у нас попереду фінальна частина, де кожна гра буде вирішальною. Це те, до чого ми весь час прагнули і постійно озвучували - підвищення і самого рівня змагань, і ставлення до них.

В обов'язковому порядку ведуться онлайн телетрансляції матчів, тож батьки можуть спокійно подивитися, як діти грають на виїзді. Оскільки залучено телебачення, є можливість шукати спонсорів, щоб запроваджувати цінні призи або додатково стимулювати команди. Повторюся, кожна з майбутніх навесні 10-ти ігор буде вирішальною. За головний приз боротимуться «Динамо», «Шахтар», «УФК-Дніпро», «Карпати», «УФК-Карпати» і академія «Мункач» (Мукачево). Однозначно, буде дуже цікаво.

Самі хлопці перед канікулами вивчали календар, рахували, коли і з ким вони зіграють у другій частині сезону, який розпочнеться в останню суботу березня. Вважаю, цей момент дуже важливий для нашого футболу і для підготовки хлопців для U19, U21 і першої команди, це значний крок уперед. Я щиро радий, що не помилився, протягом трьох років наполягаючи на тому, щоб ця пропозиція була прийнята і еліт-ліга була створена. Я знайшов підтримку в особі низки клубів, друзів і нам удалося втілити в життя цю ідею. Проти неї категорично заперечував західний регіон, але й він зараз уже зацікавився. Є певні нюанси, про які я скажу пізніше, але те, що це новий високий рівень, - це поза всяким сумнівом. Це Ліга чемпіонів усередині ДЮФЛ.

- Чи змінилося щось у роботі школи після приходу на пост головного тренера першої команди Мірчі Луческу?

- У нас було кілька контактів, пов'язаних з організаційними питаннями. Але про те, як ми працюємо, і за якою методикою, ще не розмовляли. У нас є методика наших іноземних дитячих тренерів, яка розрахована на два роки, півтора з яких ми вже відпрацювали. Хоча багато елементів цієї програми ми включали в роботу школи ще за Реброва, тоді з ним працювала ціла група іспанських наставників: Вісенте Гомес, Унаї Мельгоса, Альберто Босх.

- Зараз в динамівській ДЮФШ працюють іспанський і аргентинський фахівці Рамон Катала і Гільєрмо Самсо, як можете оцінити їхню роботу?

- Якщо порівнювати з попереднім періодом, коли усі заняття проводили іспанські тренери, то тепер Гільєрме сам проводить заняття лише у випускний групі хлопців 2004 року народження. Рамон пропонує програму, ми її обговорюємо, радимося і вносимо певні корективи. Приємно, що наша думка враховується, особливо в частині «футбольної абетки» - видів передач, ударів, гри головою і т.д.

Вважаю, ця програма працює досить ефективно, а наші тренери отримали дуже хорошу практику, відчувши на собі плюси цієї системи підготовки, оскільки вона відрізняється від засобів і методів, які ми використовували раніше. Поєднання контролю м'яча, дотримання структури гри з компонентами, які завжди були властиві київському «Динамо», - пресингом, швидкими переходами з оборони в атаку, хорошою функціональною підготовкою вже дає певні плоди.

В результаті цього ми даємо хороше поповнення до команд U19, U21 і першої команди. На даний момент шість гравців випускної групи вже задіяні в юнацькому складі, який пішов на зимову перерву на першому місці, як і молодіжна команда з основною. Школа також не відстає (посміхається), ми повинні виховувати у футболістів дух переможця.

- Напевно, поповнення головної клубної команди своїми вихованцями важливіше за досягнення на різних турнірах?

- Я б не став применшувати роль міжнародних турнірів. Просто у зв'язку із пандемією ми втратили ряд хороших змагань, зокрема в Італії, де представлені хороші, сильні суперники: «Ювентус», «Наполі» і багато інших, а також в Південній Кореї, де брала участь збірна цієї країни. Такі турніри за рівнем ще вищі, оскільки одразу видно, наскільки відрізняється тактика ведення гри або рівень підготовки футболістів. Це додатковий стимул для наших хлопців працювати краще і ефективніше. Ми постійно говоримо про це наставникам на тренерських нарадах і висуваємо високі вимоги гравцям. Перехід у U19 - це тільки перший проміжний крок. А щоб потрапити до молодіжної або першої команди ще потрібно багато і старанно працювати.

- Очевидно, що карантин, який почався у березні, вплинув на багато планів, як швидко ви зорієнтувалися в ситуації і перевели школу на роботу в онлайн-режимі?

- Жодної паніки не було, ми прагматично підійшли до ситуації, що склалася, і одразу виробили рішення проблеми. Головним кроком був перехід на онлайн-тренування, ми скидали хлопцям методичні завдання, проводили відео тренування, організовували конкурси з жонглювання м'ячем різними способами. Група хлопців 2006-го року народження взяла участь у міжнародному онлайн-турнірі, організованому спільно із Балтійської футбольної школою, і виграла у двох номінаціях з трьох. Словом, ми з мінімальними втратами вийшли з тієї ситуації, в якій опинилися.

- Які турніри за минулий рік за участю динамівців ви могли б виділити?

- Хотів би звернути увагу на грудневі турніри - пам'яті Євгена Рудакова та пам'яті тренерів ДЮФШ «Динамо». Вперше їх вдалося провести в такому форматі. У віковій категорії хлопців 2010-го і 2011-го років народження брало участь 32 команди, а серед наймолодших - 2012-го і 2013-го р.н. - 36 команд! Такий собі мурашник (посміхається). Було приємно, що батьки з Вінниці, Чернівців та інших міст дякували за організацію, якісне суддівство і відзначали, що діти, немов у казці побували.

Дійсно, радість і щирі емоції дітей було видно неозброєним оком. Хоча ми намагалися обмежувати допуск глядачів, але батьки в невеликій кількості все-таки потрапляли на стадіон і яро вболівали за своїх дітей. Завзяття хлопчаків, неабиякий запал боротьби неможливо передати словами! Команда 2011-го року народження, що перемогла, переодягнула футболки задом наперед, і святкувала перемогу «по-дорослому» (посміхається). Такий стан не можна купити ні за які гроші. Була барвиста церемонія нагородження, вручення призів, визначення найкращих гравців у різних номінаціях.

Після закінчення другого турніру ми з Олексієм Михайличенком, Володимиром Безсоновим, сином Вадима Соснихіна Олександром сказали хлопцям, що переможців і переможених тут немає, адже виграли абсолютно всі. Такі емоції залишаються на все життя, заради них варто тренуватися і займатися футболом, а успіхи прийдуть. Словом, вийшло прекрасне новорічне свято футболу напередодні дня Святого Миколая.

- У серпні пройшов турнір Dynamo Kyiv Cup-2020, він був проведений уперше?

- У такому форматі - так. Раніше він був внутрішньоміським, а цього разу ми вийшли за межі Києва, до нас приїжджали команди з Одеси, Чернівців, Вінниці, Львова та багатьох інших міст, тож теж вийшло свято дитячого футболу. Сподіваємося, надалі згадані турніри будуть проходити в такому ж складі, а то й більшому, адже охочих було більш ніж достатньо, і нам навіть довелося багатьом відмовити.

- Які ваші плани і очікування від нового 2021-го року?

- Попередньо ми відпустили хлопців на канікули до 13-го січня. Але, повірте, усі дуже легкі на підйом, і, якщо буде потрібно, іногородні зберуться за два дні і будуть у повній бойовій готовності, а кияни ще раніше. Але не все залежить від нас. Ми знаємо про локдаун, подивимося, які будуть рекомендації, чи дозволять тренуватися. Наші діти підтримують форму індивідуально у себе вдома, оскільки кожен отримав завдання на зимові канікули. Ми з усіма постійно на зв'язку, будемо чекати відновлення роботи.

Наостанок хочу привітати всіх із прийдешніми святами, бажаю хлоп'ячого запалу і побільше позитивних емоцій. Нехай Новий рік приносить побільше добра, радості, щастя та здійснення всіх бажань.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер