27 років тому «Динамо» вибороло Суперкубок УЄФА

27 років тому «Динамо» вибороло Суперкубок УЄФА

6 жовтня 1975 року переповнений “Республіканський стадіон” став свідком однієї з найвидатніших перемог київського “Динамо”.

Чудова команда під керівництвом Валерія Лобановського і Олега Базилевича невимушено “поклала на лопатки” гранда європейського футболу тих часів мюнхенську “Баварію” з рахунком 2:0 і виборола Суперкубок УЄФА.

У першому матчі 9 вересня в Мюнхені кияни перемогли 1:0. Тоді єдиний гол після фантастичного сольного проходу забив Олег Блохін.

Сам Олег так прокоментував свій подвиг: “Володя Онищенко не грав у цій зустрічі через травми. В перерві він підійшов до мене і каже: ризикни взяти гру на себе. Після ця думка не виходила з моєї голови. Як обіграв чотирьох? Діяв, скоріше за все, інтуїтивно. Вже потім, передивившись телевізійний запис, побачив, як усе здорово вийшло.”

У матчі-відповіді Блохін двічі змушував Зеппа Майєра виймати м’яч з воріт. “Олег Блохін отримав довгу передачу з глибини оборони, на швидкості обійшов Шварценбека та відправив м’яч у ворота повз вийшовшого на зустріч Майєра – 1:0”

“На 53-й хвилині Блохін розпочав черговий рейд на ворота баварців, хоча перед ним вишикувались п’ятеро суперників. Одначе зупинити форварда їм вдалося лише з порушенням правил. Суперники побудували “стінку”, але вона виявилася з “діркою”. Потужний удар Блохіна зі штрафного вдруге нокаутував Майєра.”

Валерій Лобановський: “У “Баварії” ми бачили одну з найсильніших команд Європи. Не дивлячись на поразку, вони нею і залишились. Гості показали гру високого класу. Ми згодні з паном Крамером, що сьогодні наша команда дійсно зіграла краще, ніж у першому матчі в Мюнхені. Гра склалася цікаво, а це – заслуга обох команд. Користуючись присутністю в Києві президента УЄФА пана Франкі, ми вносимо пропозицій офіційно визнати матчі за Суперкубок УЄФА. Такі матчі прикрашають європейський футбол.

Перший матч
"Баварія" (Мюнхен, ФРН) – "Динамо" (Київ, СРСР) - 0:1 (0:0).

9 вересня 1975 року. Мюнхен Олімпійський стадіон. 40000 глядачів.
Суддя: Гонелла (Італія)

"Баварія": Майєр, Хорсман, Шварценбек, Беккенбауер, Дюрнбергер (Рот, 46), Капельман, Цобель, Вайс, Румменіге, Мюллер, Вундер

"Динамо": Рудаков, Дамін, Фоменко, Решко, Зуєв, Буряк, Коньков, Колотов, Слободян, Трошкін, Блохин

Гол: Блохін (67).


Матч – відповідь.
"Динамо" - "Баварія" - 2:0 (1:0).

6 жовтня. Київ. Республіканський стадіон. 100 000 глядачів.
Суддя: Бабачан (Туреччина).

"Динамо": Рудаков, Коньков, Зуєв, Фоменко, Решко, Трошкін, Мунтян, Онищенко, Буряк, Веремеєв, Блохін.

"Баварія": Майєр, Хорсман, Дюрнбергер (Хансен, 70), Шварценбек, Беккенбауер, Рот, Вундер, Шустер (Торстенссон, 78), Вайс, Румменіге, Каппельман.

Голи: Блохин (40, 53).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер